Vis dėlto šios institucijos vaidmuo tikriausiai sumenks Xi Jinpingui įsitvirtinus kaip įtakingiausiam per kelis pastaruosius dešimtmečius šalies lyderiui.

Per itin kruopščiai surežisuotą renginį Xi Jinpingas ir naujieji elitinio Politinio biuro Nuolatinio komiteto nariai, kuriuos už uždarų durų išrinko 204 partijos pareigūnai, Didžiuosiuose liaudies rūmuose pozavo televizijos kameroms.

Po to, kai į Komunistų partijos statutą buvo įrašyta jo vardo politinė teorija, 64 metų Xi Jinpingas užsitikrino antrą generalinio sekretoriaus penkerių metų kadenciją.

Xi Jinpingo vardo ir jo pagrindinių valstybės gairių įtraukimas į statutą įtvirtina jo, kaip įtakingiausio Kinijos lyderio per kelis pastaruosius dešimtmečius statusą, ir leidžia daryti prielaidą, kad jis gali iki gyvenimo pabaigos savo rankose toliau tvirtai laikyti šalies vairą.

Jo paskyrimu baigėsi Komunistų partijos suvažiavimas, suteikęs jam daugiau galimybių įgyvendinti savo ambicijas iki amžiaus vidurio paversti Kiniją tarptautine supergalia, turinčia pasaulinio lygio ginkluotąsias pajėgas.

Premjeras Li Keqiangas irgi išsaugojo savo vietą septynių narių valdančiojoje taryboje, kurioje dirbs penki nauji nariai, pakeitę kolegas, sulaukusius 68 metų, neformalaus pensinio amžiaus.

Naujieji nariai yra 60 metų ar vyresni ir tai galbūt rodo, kad nė vienas iš jų nepretenduoja pakeisti Xi Jinpingo per kitą partijos suvažiavimą 2022 metais. Kinijos valdančiosios partijos suvažiavimai vyksta kas penkeri metai.

Pats Xi Jinpingas į Nuolatinį komitetą pateko 2007-aisiais, būdamas 54-erių, o po penkerių metų generalinio sekretoriaus ir prezidento postuose pakeitė Hu Jintao.

Nepaisant patekimo į aukščiausią šalies vadovybės ratą, dar labiau įsitvirtinus Xi Jinpingui naujųjų komiteto narių įtaka tikriausiai bus daug mažesnė negu jų pirmtakų. Statuto pataisa, kurią suvažiavimas priėmė antradienį, užtikrino Xi Jinpingui vietą greta Mao Zedongo ir Deng Xiaopingo valstybės kūrėjų panteone.

Galios smaigalys

Faktas, kad dokumentas „visapusiškai apima Xi mintį, atspindi didelį partijos vadovybės branduolio konsensuso laipsnį“, trečiadienį redaktoriaus skiltyje rašė valstybinis laikraštis „China Daily“.

Xi Jinpingui įsitvirtinus kaip valstybės galios smaigaliui, potencialiai gali nunykti kolektyvinio valdymo modelis, propaguotas šalies ekonomikos reformų architekto Deng Xiaopingo ir išsaugotas Xi Jinpingo dviejų pirmtakų: Hu Jintao ir Jiang Zeminio. Abu šie lyderiai po pasitraukė dviejų kadencijų.

Abi ankstesnės administracijos sprendimus priimdavo po derybų ir konsultacijų tarp Nuolatinio komiteto narių rezultatas. Nuolatinis komitetas Kinijai vadovavo nuo Deng Xiaopingo mirties 1997 metais.

Tačiau Xi Jinpingo vardui atsidūrus partijos statute, šis lyderis tapo aukščiausiąja šalies valdžia ir tikriausiai galės tarti paskutinį žodį priimant visus svarbius sprendimus.

Nauji penki komiteto nariai yra Xi Jinpingo 67 metų patikėtinis Li Zhanshu, 62 metų vicepremjeras Wang Yangas, 62 metų pagrindinis Komunistų partijos teoretikas Wang Huningas, 60-metis partijos organizavimo departamento vadovas Zhao Leji ir partijos Šanchajaus skyriaus vadovas, 63 metų Han Zhengas.

Mažiausiai viena svarbi figūra nepateko – Xi Jinpingo dešinioji ranka, 69 metų Wang Qishanas pasitraukė iš Nuolatinio komiteto.

Analitikai prognozavo, kad kovos su korupcija kampanijos lyderis Wang Qishanas gali likti, nepaisant neoficialių partijos gairių, kad 68 metų sulaukę kadrai išeina į pensiją.