Laikraštyje įvardinami Estijos politikai, “visiškai netikintys, kad santykiai su Rusija pagerės”. Pateikiami Estijos užsienio reikalų ministerijos Rusijos departamento direktoriaus Marto Volmerio pasisakymai, kad geri santykiai su Rusija yra “nepasiekiamas tikslas”.

Estijos ministro pirmininko patarėja užsienio reikalams Kullike Sillaste-Elling skundėsi JAV ambasadoje, kad vietiniai politikai baiminasi užmegzti normalius santykius su rusų kolegomis. “Bet koks ministro pirmininko Andruso Ansipo bandymas tiesiogiai bendrauti su V. Putinu ar D. Medvedevu pavers jį politinių priešininkų taikiniu, nepriklausomai nuo pasiektų rezultatų”, - teigiama leidinyje.

“Paprastai pragmatiški estų politikai, kalbėdami apie Estijos-Rusijos sienų sutartį yra visiškai nelankstūs”, - rašo JAV ambasada Vašingtonui.

Nelanksčiausias yra prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas, pasisakantis už “vieningas, tvirtesnes NATO ir ES pozicijas dėl Rusijos”, - rašoma leidinyje.

Prezidentas viešai patarė NATO sukurti aiškią strategiją dėl “karingos ir agresyvios“ Rusijos. Jis privačiai skundėsi amerikiečiams diplomatams, kad NATO nesugeba išspręsti šio klausimo. Jis skundėsi, kad Rusija, siekdama politinės įtakos Europoje, naudojasi energetika, bei atkreipė dėmesį į glaudžius “Gazpromo” vadovų ir kai kurių ES lyderių ryšius, rašoma leidinyje.

Publikacijoje taip pat pateikiamos parlamento komisijos ES reikalams pirmininko Marko Mihkelsono pastabos apie tai, kad “Rusijos atvirumas tapo daugeliui valstybių svarbesnis, nei arčiausiai Rusijos esančių naujų demokratijų palaikymas”.