Šeši mėnesiai po to, kai norėdamas išvengti išdavimo Švedijai, kur yra įtariamas lytine prievarta, pasiprašė Ekvadoro ambasadoje prieglobsčio, J.Assange'as paskelbdė "Kalėdų žinią", kurioje taip pat sakė, kad durys deryboms atviros.

Sveikinant maždaug 100-ui šalininkų, J.Assange'as sakė, kad nors ir praleido pusę 2012 metų neišeidamas iš ambasados pastato, tai buvę "didžiuliai metai", per kuriuos jo interneto svetainė paskelbė dokumentus dėl Sirijos ir kitų klausimų.

"Kiti metai bus tokie patys užimti. "WikiLeaks" jau turi daugiau kaip milijoną skelbti rengiamų dokumentų, dokumentų, susijusių su kiekviena pasaulio šalimi - kiekviena šalimi šiame pasaulyje", - sakė jis. Jo žodžiai buvo palydėti plojimais.

Šis australas, buvęs kompiuterių įsilaužėlis, padėkojo Ekvadoro prezidentui Rafaeliui Correai už suteiktą politinį prieglobstį ir kritikavo JAV bei kitas Vakarų valstybes.

"Tikroji demokratija yra ne Baltieji rūmai, tikroji demokratija yra ne kameros, tikroji demokratija yra priešinimasis žmonių, ginkluotų tiesa prieš melą, nuo Tahriro iki Londono", - sakė jis.

Tačiau 41 metų J.Assange'as pridūrė, kad "durys yra atidarytos, durys visuomet buvo atviros visiems, kurie nori kalbėtis" su juo ir išspręsti susidariusią situaciją.

Baigdamas savo kalbą jis iškėlė į viršų kumštį.

Ekvadoro ambasadoriaus paskelbtame pareiškime sakoma: "Tokiu metų laiku, kai žmonės glaudžiasi arčiau vienas kito, Ekvadoras vėl patvirtina solidarumą, kurį mūsų šalis prieš šešis mėnesius suteikė žmogui, persekiotam už laisvą mąstymą ir kalbėjimą".

"Dabar - momentas apmąstymams ir bendrystei. Savo šalies vardu aš kartoju mūsų paramą Julianui Assange'ui. Julianas tapo svečias šiuose namuose, kurį mes visi išmokome vertinti", - priduriama pareiškime.

Tai buvo pirmas viešas J.Assange'o pasirodymas nuo rugpjūčio 19 dienos, kai jis iš to paties balkono - dabar papuošto kalėdinėmis girliandomis - kreipėsi į minią. Vėliau Ekvadoro pareigūnai buvo pranešę, kad jis turi sveikatos problemų.

Didžioji Britanija atsisakė leisti jam saugiai išvykti į Ekvadorą ar ligoninę ir nurodė, kad yra teisiškai įpareigota išduoti jį Švedijai. Birželio mėnesį J.Assange'as britų teismuose pralaimėjo savo paskutinį mūšį dėl išdavimo.

J.Assange'as tvirtina, kad jeigu bus išduotas Švedijai, iš ten galiausiai gali būti išduotas Jungtinėms Valstijoms, kurios jį teis už prieštaringai vertinamą JAV slaptų karinių ir diplomatinių dokumentų paskelbimą "WikiLeaks".

Jis sako, kad Jungtinėse Valstijose gali būti nuteistas kalėti iki gyvos galvos ar net mirti.