Rusija privalo būti pasirengusi sunkiausiam „itališkajam“ viruso plitimo scenarijui. Apie tai susitikime su Vladimiru Putinu pareiškė vyriausiasis Maskvos rajone Komunarkoje esančios infekcinės ligoninės gydytojas Denisas Procenka. Pokalbio stenograma paskelbta Kremliaus puslapyje.

Kaip rašo rbc.ru, susitikimo pradžioje V. Putinas į D. Procenką kreipėsi su prašymu pateikti patarimų ir pastebėjimų dėl vyriausybės darbo suvaldant COVID-19 plitimą.

D. Procenka paaiškino, kad galimi du epidemijos plėtros šalyje scenarijai: „azijietiškasis“, kai ligos protrūkis greitai nuslūgsta, ir „itališkasis“, kai protrūkio sustabdyti nepavyksta. „Man, ne tik vyriausiajam gydytojui, bet ir anesteziologui-reanimatologui, atrodo, kad labai svarbu išnagrinėti „itališkąjį“ scenarijų. Jeigu kartais protrūkis bus didelis, o Maskvoje, panašu, taip gali ir nutikti, mūsų ligoninė iš tiesų pasirengusi pertvarkai, jei sergančiųjų skaičius bus didelis“, – prezidentui sakė D. Procenka.

Tačiau D. Procenka neatmetė ir galimybės, kad epidemija Rusijoje vystysis pagal „azijietiškąjį“ scenarijų. Tokiu atveju ligos plitimas esą turėtų baigtis balandį ar gegužę.

Antradienį apsilankęs Maskvos ligoninėje, kurioje gydomi koronavirusu susirgę pacientai, V. Putinas apasivilko apsauginį kostiumą ir specialią apsauginę veido kaukę.

Valstybinėje žiniasklaidoje pasirodžiusiame vaizdo įraše matyti, kaip koronavirusu susirgusiems pacientams gydyti paskirtos Komunarkos infekcinių ligų ligoninės gydytojai padeda V. Putinui apsivilkti geltoną apsauginį kostiumą. Šioje ligoninėje dabar gydoma daugiau nei 400 koronavirusu susirgusių žmonių.

Kadrai, kuriuos valstybinė televizija pavadino „spontaniškais“, pasirodė tuo metu, kai Rusijos valdžios atstovai pirmą kartą pripažino, kad tikrasis koronaviruso atvejų skaičius Rusijoje, panašu, yra žymiai didesnis, nei byloja pateikiami oficialūs duomenys.

Maskvos meras V. Putiną perspėjo, kad Rusija susidūrė su didesne koronaviruso grėsme nei atspindi oficialūs duomenys, nes atliekama nepakankamai tyrimų.

Retai pasitaikančiame pripažinime iš valdžios atstovų meras Sergejus Sobianinas aiškino, kad testavimas Rusijos regionuose neparodo „tikrojo vaizdo“, o šalis susiduria su „didele problema, kuri anksčiau ar vėliau pratrūks“. Kai kurių ekspertų ir kritikų teigimu, tikrasis viruso protrūkio mastas neatskleidžiamas.

Kaip antradienį kovos su epidemija pasiruošimui skirtame susitikime V. Putinui sakė S. Sobianinas, Maskvoje jau užsikrėtė mažiausiai 500 žmonių, beveik dvigubai daugiau, nei rodo oficialiai skelbiami duomenys, o ligos plitimo didžiausioje Europos sostinėje „dinamika stiprėja“.

„Klostosi rimta situacija“, – perspėjo meras.

„Problema ta, kad [atliekamų] testų skaičius labai mažas ir niekas nemato aiškaus vaizdo“ dėl padėties Rusijoje ir pasaulyje, per susitikimą Rusijos prezidentui V. Putinui pasakė sostinės meras S. Sobianinas.

„Vaizdas, kuris atsiskleidžia, yra rimtas“, – sakė S. Sobianinas, kuris taip pat vadovauja specialiai kovos su koronavirusu grupei Rusijos Saugumo taryboje.

Pasak jo, koronavirusu užsikrėtusių žmonių skaičius yra „reikšmingai didesnis“ už oficialius skaičius.

V. Putinas ne kartą tvirtino, kad koronaviruso protrūkis Rusijoje kontroliuojamas.

Tuo metu V. Putinas antradienį apsilankė vienoje Maskvos ligoninėje, kur gydomi naujojo koronaviruso sukeliama liga COVID-19 sergantys žmonės. Prezidentas vilkėjo apsauginį kostiumą.

Maskvos pakraštyje įsikūrusioje ligoninėje apsilankęs V. Putinas gyrė jos gydytojus dėl profesionalumo ir sakė, kad jie dirba „kaip laikrodis“.

Šalis palaipsniui griežtino suvaržymus, atšaukia kultūros ir sporto renginius, pereina prie nuotolinio mokymo, uždaro sporto klubus. Rusija taip pat uždarė sienas beveik visiems ne piliečiams.

S. Sobianinas pirmadienį paprašė pagyvenusių maskviečių niekur neiti iš namų.

Tačiau ne taip, kaip daugelis Azijos ir Europos šalių, Rusijos nacionalinė vyriausybė nepaskelbė jokių nurodymų neiti iš namų.

Antradienį S. Sobianinas sakė, kad ir kiti Rusijos regionai turėtų griežtinti priemones prieš koronavirusą, net jei juose nėra daug COVID-19 pacientų.

„Ne visi regionai supranta“ situacijos rimtumą, sakė S. Sobianinas ir pridūrė: „Nepriklausomai nuo to, ar ten yra sergančių žmonių, visi jie turėtų pasirengti.“

Atskirai jis paminėjo Tolimųjų Rytų Primorės kraštą prie Kinijos sienos ir sakė, kad jei pastaruoju metu tūkstančiai žmonių kirto sieną, tuomet „tai yra problema, didelė problema“.

„Anksčiau ar vėliau ši problema pakels savo galvą“, – pabrėžė S. Sobianinas.

Kovo 16-ąją, dieną, kai Rusija užfiksavo koronaviruso atvejų šoktelėjimą ir pareigūnai pradėjo raginti žmones nepanikuoti, politikos analitikas ir Kremliaus kritikas Valerijus Solovejus apsilankė radijo stoties „Echo Mokskvy“ laidoje.


Klausytojams jis sakė, kad valdžiai nepavyksta dorotis su grėsme, ir tvirtino, jog pareigūnai meluoja apie epidemijos mastą. V. Solovejus aiškino, kad oficialūs duomenys – tuo metu buvę 93 atvejai ir nė vienos mirties – neatspindi realios situacijos, o teiginiai, jog epidemija Rusijai smarkiai nesmogs, yra klaidingi.

Panašu, nustebindamas laidos vedėją Aleksejų Solominą, V. Solovejus tikino, kad iš tiesų yra mažiausiai 1600 „patvirtintų“ mirčių, ir prognozavo, jog netrukus užsikrės du milijonai rusų. Savo teiginių šaltinio jis nepacitavo.

A. Solomino paklaustas, iš kur gavo šią informaciją, V. Solovejus atsakė: „Ne visi pareigūnai yra praradę sąžinę“.

RFE/RL paklaustas apie savo šaltinius, V. Solovejus kalbėjo konkrečiau – jis atsakė, kad mirčių statistiką gavo iš vyriausybės pareigūno, kurio pavardę minėti atsisakė. Jokių kitų šaltinių ir įrodymų V. Solovejus nepateikė.

V. Solovejaus teiginiai apie valstybės slepiamą informaciją netrukus pasklido internete, mesdami įtarimų šešėlį ant valdžios pateikiamos įvykių versijos. Kovo 20-ąją valdžios institucijos nurodė „Echo Mokskvy“ pašalinti interviu iš savo internetinio puslapio, laikantis „priemonių, skirtų užkirsti kelią melagingos su koronavirusu susijusios informacijos sklaidai“. Radijo stotis sutiko. V. Solovejui buvo pagrasinta 100 tūkst. rublių (beveik 1200 eurų) bauda.