Pagal naująjį statymą visi 83 šalies regionai galės atšaukti tiesioginius gubernatorių rinkimus, kurie buvo įvesti pernai, atsižvelgiant į visuomenės nepasitenkinimo V.Putino dominavimu politikoje sukeltą protestų bangą.

Pasak V.Putino, naujasis įstatymas yra reikalingas, siekiant apginti mažumų teises skirtingų etninių grupių gyvenamuose regionuose, tokiuose kaip daugiausia musulmonų gyvenamos Šiaurės Kaukazo respublikos.

Kremlius nerimauja, kad tiesioginiai rinkimai neramumų krečiamuose regionuose gali sukelti neramumų bangą arba juose gali dalyvauti abejotino lojalumo kandidatai. Be to, taip siekiama užtikrinti saugumą per 2014 metų žiemos olimpiadą Sočyje, kuris yra netoli Šiaurės Kaukazo.

Tačiau V.Putino kritikai sako, kad šis įstatymas yra žingsnis atgal ir yra palankus valdančiajai "Vieningosios Rusijos" partijai, kuri populiarumu gerokai atsilieka nuo V.Putino, ir kuriai 2011 metų gruodžio rinkimai gerokai sumažino parlamentinę daugumą.

Jie būgštauja, kad Kremlius ir "Vieningoji Rusija" pasinaudos šiuos įstatymu norėdami nušalinti opozicijos kandidatus ir užtikrinti vietas valdžiai ištikimiems gubernatoriams.

"Tai dar vienas svertas viską valdyti iš Maskvos", - sakė vienas iš Rusijos opozicijos lyderių Borisas Nemcovas.

Pagal naująjį įstatymą kiekvieno regiono įstatymų leidėjai gali atsisakyti tiesioginių gubernatoriaus rinkimų ir rinkti jį iš trijų kandidatų sąrašo, kurį jiems atsiųstų V.Putinas.

Tiesa, prieš tai kiekviena partija turinti savo atstovų įstatymų leidžiamajame susirinkime gali pasiūlyti prezidentui iki trijų kandidatų į regiono vadovo postą, nepriklausomai nuo kandidato partiškumo.

Tada prezidentas iš visų pateiktų kandidatų atsirinks tris ir pateiks regiono parlamentui svarstyti bei balsuoti - gubernatoriumi taps daugiausia balsų pelnęs kandidatas.

V.Putinas atsisakė tiesioginio gubernatorių rinkimo modelio 2004 metais, siekdamas sugriežtinti politinės sistemos kontrolę iš Kremliaus. Bet praėjusiais metais tiesioginiai rinkimai buvo atgaivinti dėl įnirtingų opozicijos protestų prieš V.Putino valdymą.

"Tai tik fintas, - taip šį įstatymą apibūdino B.Nemcovas. - Dabar Putinas mano, kad protestai išblėso, ir jis nusprendė viską atsukti atgal".

V.Putinas susilaukė kritikos ir iš Vakarų vyriausybių, ir iš Rusijos aktyvistų, dėl apribojimų rinkimų procese, spaudimo nevyriausybinėms grupėms, disidentų persekiojimo, - visa tai pradėta po V.Putino išrinkimo prezidentu pernai gegužę.