Lenkija Rusijos vadovo vizitui skiria daug dėmesio, o Lenkijos prezidentas Aleksandras Kwasniewskis interviu sakė, kad V.Putino vizitas gali tapti persilaužimu dviejų šalių santykiuose, nors pabrėžė, kad dar yra neišspręsta sunkių problemų.

Antrindamas šalies vadovui jo patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Marekas Siwiecas irgi prognozavo naujų Maskvos ir Varšuvos santykių pradžią.

"Lenkija ir Rusija tampa vis stabilesnės ir elgiasi kaip valstybės, kurios vis geriau pažįsta viena kitą", -sakė jis.

Rusijos vadovo programa buvo derinama iki paskutinės minutės. V.Putinas atsisakė Lenkijos siūlymo pasakyti kalbą Lenkijos Seime, ir dalyvaus tik susitikime su parlamento rūmų pirmininku ir frakcijų atstovais.

Dabartinio Rusijos prezidento vizito metu pagrindinis dėmesys bus skiriamas ekonominiam bendradarbiavimui.

Ketvirtadienį, antrą Rusijos vadovo vizito dieną, Poznanės mieste įvyks ekonominis forumas, kurį Lenkijos premjero pavaduotojas Marekas Polas apibūdino, kaip "patį svarbiausią, kurį kada nors organizavo šios dvi šalys".

Jame ketina dalyvauti maždaug 150 Rusijos ir 500 Lenkijos verslininkų. Be to, V.Putinas apsilankys šio vakarinės Lenkijos miesto prekybos mugėje.

"Politika turi skatinti ekonominius mainus", - sakė M.Polas, kuris išreiškė nepasitenkinimą 2,9 mlrd. dolerių sudarančiu Lenkijos prekybos su Rusija deficitu. Lenkija iš Rusijos daugiausia importuoja žaliavas - naftą, gamtines dujas, o Rusija įsiveža chemines prekes.

Pasak Carnegie (Karnegio) fondo Maskvos instituto darbuotojo Aleksandro Pikajevo, ši kelionė turėtų būti glaudesnio ekonominio bendradarbiavimo ir Rusijos kompanijų vaidmens Rytų Europoje simbolis.

"Kadangi Putinas visada laikosi pragmatiško požiūrio, jis pabrėš ekonominius ryšius", - sakė jis.

Daug dėmesio numatoma skirti gamtinių dujų problemoms: naujo dujotiekio per Lenkiją į Slovakiją ir antrosios Jamalo dujotiekio linijos tiesimui.

Be to, vizito metu šiaurinės Lenkijos pajūrio miestas Gdanskas pasirašys bendradarbiavimo sutartį su Rusijos Kaliningrado sritimi, o Zelona Gura - su Pskovu. Taip pat numatoma pasirašyti dvišalio bendradarbiavimo civilinės aviacijos srityje sutartį.

Vis dėlto tebėra ir nesutarimų. Lenkija tvirtai remia NATO plėtrą į Rytus, kurią kritiškai vertina Maskva, be to, Rusijai kelia nerimą geri Lenkijos santykiai su Ukraina.

Lenkijos atstovai V.Putino vizito metu ketina "atvirai kalbėti apie NATO plėtrą", nepaisant Rusijos nepritarimo, kad į šį aljansą būtų priimta daugiau naujų šalių, sakė Lenkijos vadovo užsienio politikos patarėjas Andrzejus Majkowskis.