Grėsmingas orlaivio „Boeing C-17“ manevras iš tiesų tebuvo pasirodymo garsiajame Brisbeno (miestas Australijoje) festivalyje „Riverfire“ dalis, rašo „Daily Mail“.

Festivalis kaip paprastai buvo surengtas pietiniame per miestą tenkančios Brisbeno upės krante esančių parkų teritorijoje „South Bank Parklands“.

Iš nufilmuotų kadrų matyti, kaip virš miesto skrendantis gigantiškas orlaivis artėja prie dangoraižių. Kažkuris iš jį stebinčių žmonių nejučiomis ištaria: „Kaip per rugsėjo 11-ąją.“

Kaip tik tą akimirką lėktuvas pakeičia kryptį – ima kilti ir tolti nuo pastatų, nors jį stebintiems tikrai galėjo pasirodyti, kad neišvengiamai atsitrenks į kurį nors dangoraižį.

Šis akrobatinis pasirodymas sulaukė aršios kritikos socialiniuose tinkluose: buvo pavadintas beprasmiu, neapgalvotu ir ypač pavojingu.

Nedidelė piloto klaida, anot internautų, galėjo kainuoti begalės žmonių gyvybes.

Kad manevras buvo atliktas meistriškai, niekas nė nemanė ginčytis, tačiau žmonės negalėjo nepaminėti, kad per jį galėjo įvykti tikrų tikriausia tragedija.

Visgi dauguma stojo ginti RAAF tvirtindami, kad viskas buvo kruopščiai parengta ir suplanuota – sprendimas nebuvo priimtas ekspromtu.

„Aš esu aviacijos mėgėjas ir tai buvo gražus bei adrenalino kupinas reginys, – naujienų agentūrai „Reuters“ sakė skrydį stebėjęs Tomas Fabri. – Man tai patiko“.

„Pavojus galėjo kilti tik tada, jei abu pilotus vienu metu būtų ištikęs širdies smūgis arba įvykęs lemtingas lėktuvo gedimas“, – teigė RAAF gynėjai.

„Nenoriu pasakyti, kad įvyko kas nors neapgalvoto. Tiesiog manau, kad viskas galėjo pakrypti ypač nepageidautina linkme. Ar iš tiesų reikėjo skristi taip arti pastatų, kuriuose gyvena ir dirba žmonės?“ – abejojo kiti.

Nors kai kurie gyventojai piktinosi tokiu pasirodymu, pavojingi manevrai garsiajame Brisbeno festivalyje „Riverfire“ nėra naujiena.

Australijos Karališkųjų oro pajėgų lėktuvai tarp Brisbeno dangoraižių nardo mažiausiai du dešimtmečius. Ankstesnių pasirodymų metu dalyvaudavo ir naikintuvai, kurie sukurdavo įspūdingus ugnies šou.

„Riverfire“ yra kiekvieną rugsėjį Brisbene vykstantis renginys. Tai tris savaites trunkančio Kvynslando menų ir kultūros festivalio uždarymo šventė. Tą dieną netyla koncertai, o Australijos gynybos pajėgos surengia akrobatinio skraidymo pasirodymų.