„Tai panika. Jokių naujų sprogimų nėra. Nuolat skambinama į ekstremalių situacijų tarnybas ir klausinėjama apie kokių nors naujų sprogimų realumą. Visa tai nepasitvirtina“, - agentūrai „Interfax“ sakė Vidaus reikalų ministerijos vyriausiosios valdybos Volgogrado sričiai atstovė Svetlana Smoljaninova.

Volgograde gruodžio 29 ir 30 dienomis buvo įvykdyti du teroro išpuoliai. Sekmadienį mirtininkė susisprogdino prie įėjimo į miesto geležinkelio stoties pastatą. Per sprogimą, naujausiais duomenimis, žuvo 17 žmonių, dar keturios dešimtys patyrė sužalojimus.

Nepraėjus net parai dar vienas sprogimas nugriaudėjo perpildytame troleibuse netoli Dzeržinskio rajone esančio turgaus. Srities pareigūnų duomenimis, per šį sprogimą žuvo 12 žmonių, dar dešimt patyrė sužalojimus (Rusijos Sveikatos ministerija praneša, kad žuvo dešimt žmonių, nors anksčiau srities vicegubernatorius teigė, kad žuvo 15 asmenų).

Nuo gruodžio 29 dienos Volgograde įvestas „geltonas“ terorizmo grėsmės lygis. Gubernatorius Sergejus Boženovas pažadėjo imtis papildomų saugumo priemonių ir į kovą su teroristais įtraukti draugovininkus. Gruodžio 30 dieną į Volgogradą išskrido Federalinės saugumo tarnybos vadovas Aleksandras Bortnikovas.

4 kg trotilo galios bombą veikiausiai detonavo mirtininkas

Šrapnelio pripildytą sprogstamąjį užtaisą pirmadienį viename troleibuse Rusijos pietiniame Volgogrado mieste veikiausiai detonavo mirtininkas, nurodė Tiriamojo komiteto atstovas spaudai Vladimiras Markinas.

"Preliminariai galima sakyti, kad sprogstamąjį užtaisą detonavo teroristas mirtininkas - vyras, kurio kūno fragmentai buvo paimti ir pasiųsti genetinei ekspertizei, siekiant nustatyti jo tapatybę", - nurodė Tiriamojo komiteto atstovas.

Jis pridūrė, kad detonuota bomba pagal savo galią atitinka maždaug 4 kg trotilo.

"Pagal pirminius duomenis, sprogstamojo užtaiso galia atitinka ne mažiau nei 4 kg trotilo - kaip ir sprogstamasis užtaisas, (detonuotas sekmadienį Volgogrado) geležinkelio stotyje). Į jį buvo pridėta žalojančių elementų", - sakė V.Markinas.

"Iš troleibuso liko beveik vien tik karkasas - stogo nebeliko. Sprogimas buvo toks galingas, kad išdaužė langus priešais esančiame penkiaaukščiame name", - pridūrė jis.

Pasak jo, pirmadienį įvykdytas sprogdinimas troleibuse buvo labai panašus į sekmadienio išpuolį geležinkelio stotyje, o abiejose bombose panaudotas toks pats šrapnelis.

„Viename ir kitame sprogstamajame užtaise žalojantys elementai identiški – tai patvirtina tyrimo versiją, jog abu šie teroro aktai yra tarpusavyje susiję, – aiškino V.Markinas. – Galbūt jie (sprogstamieji užtaisai) buvo gaminami vienoje vietoje.“

„Tyrėjai mano, kad teroro akto laikas ir vieta buvo pasirinkti neatsitiktinai, nes tuo maršrutu Kačinskio rajone visada važinėja daug žmonių, įskaitant netoliese esančių švietimo įstaigų studentus“, – pridūrė atstovas, komentuodamas išpuolį troleibuse.

Tragedijos liudininkų pasakojimai

Rusijos žiniasklaida publikuoja tragedijos Volgograde liudininkų pasakojimus. Vasilisa Vasiljeva, dirbanti kavinėje, esančioje priešais stotį, iš karto po sprogimo išbėgo į gatvę ir išvydo tokį vaizdą: „Ant pagrindinio įėjimo laiptų gulėjo žmonės, sprogimo banga išmušė visus pastato langus, pro antrojo stoties pastato aukšto langus centrinėje dalyje, kur stovi statulos, veržėsi juodi dūmai“, skelbia newsru.com.

Dar vienas įvykių liudininkas Ivanas Konovalovas, kurį cituoja „Rossijskaja gazeta“, prisimena štai ką: „Iš pradžių pasigirdo nestiprus pliaukštelėjimas. Po kelių akimirkų driokstelėjo kaip reikiant, išdužo langai, pasirodė liepsnos. Spėjau rankomis užsidengti veidą. Į sprogimo vietą žiūrėti tikrai nesinorėjo – ten buvo tikras pragaras: rankos, kojos, nutrauktos galvos. Kraujo klane gulėjo vaikinas, mergina, supjaustyta stiklo šukių“.

Valentina Ustinova ir jos sūnėnas Vania Kirilovas stoties antrajame lauke laukė traukinio į Uljanovską (sprogimas nugriaudėjo pirmame aukšte). „Iš pradžių išgirdau pliaukštelėjimą. Pagalvojau, kad kažkas petardą susprogdino. Pasisukau link įėjimo, iš ten pradėjo lįsti liepsnų liežuviai, pasklido nuolaužos. Net ir mus antrame aukšte apklojo stiklo šukės“, - V. Kirilovą cituoja „Komsomolskaja pravda“.

„Pamačiau vyrą, gulintį kraujo klane, mačiau merginą, kuriai buvo išdraskytas pilvas. Baisu buvo ne dėl savęs, o dėl jų. Medikai atvyko po penkių minučių, iš karto pradėjo gabenti lauk sužeistuosius. Mus išvedė lauk“, - prisimena V. Ustinova.

Pramonininkas iš Volgogrado Igoris Ivanovas atsidūrė pačiame įvykių epicentre. Jis atvyko į stotį nusipirkti bilietų į Žemutinį Naugardą. Priėjo prie kasų ir išgirdo, jog antrame aukšte nuaidėjo keistas garsas.

„Tada nugriaudėjo ir sprogimas. Iki jo pastate pradėjo sklisti keistas kvapas, dvokė dūmais. Po sprogimo prasidėjo baisi panika. Žmonės bėgo į gatvę pro pagrindinį išėjimą, kuris buvo užverstas nuolaužomis. Dužo langų stiklai. Prie išėjimo mačiau žuvusiųjų liekanas. Mus išvedė į prie stoties esančią laukimo aikštę, po kelių minučių atvyko pirmieji greitosios pagalvos ekipažai, policijos pareigūnai“, - vyrą cituoja „Novaja gazeta“.

Žuvusiųjų artimiesiems skirs po milijoną

Volgograde skelbiama apie kompensacijas per teroristinį išpuolį troleibuse žuvusiųjų šeimoms ir nukentėjusiesiems. Tai buvo antrasis teroro aktas per parą minėtame Rusijos mieste. Žuvusiųjų artimiesiems iš valstybės biudžeto bus skiriama po milijoną rublių (apie 76 tūkst. Lt), o nukentėjusiems – po 200 tūkst. rublių (15,3 tūkst. Lt). Tokią informaciją po neeilinio posėdžio suteikė Rusijos Federacijos darbo ir socialinių reikalų ministras Maksimas Topilinas.

Ministras patikino, jog kompensacijos nukentėjusiems priklausys nuo patirtų sužalojimų sunkumo ir gali padvigubėti - iki 400 tūkst. rublių (30,6 tūkst. Lt), skelbia Rusijos naujienų agentūra „Interfax“. Tokios pačios sumos buvo įvardytos ir Rusijos Nepaprastųjų situacijų ministro Vladimiro Pučkovo. Ministras taip pat sakė, jog suformuotos specialios mobiliosios brigados, kurioms pavesta padėti kiekvieno nukentėjusiojo šeimai.

Be to, nukentėjusieji ir žuvusiųjų šeimos gaus ir draudimo bendrovės „RESO Garantija“ išmokas. Tai numatyta pagal Privalomosios vežėjų civilinės atsakomybės draudimą, kuriuo buvo apdraustas troleibuso, kuriame nugriaudėjo sprogimas, savininkas – municipalinė bendrovė „Metroelektrotrans“.

Žuvusių keleivių šeimos gaus 2 mln. 25 tūkst. rublių (155,6 tūkst. Lt). Nukentėjusieji, priklausomai nuo patirtų sužalojimų sunkumų, gaus 2 mln. rublių (153 tūkst. Lt).