Šaltinis patvirtino Vokietijos žiniasklaidoje pasirodžiusius pranešimus, kad minėtasis asmuo tikrai filmavosi tokiuose juostose, tačiau pridūrė, kad šis faktas nesusijęs su įtarimais dėl planuoto teroristinio išpuolio.

Diuseldorfo prokuratūros atstovai trečiadienį sakė pradėję baudžiamąjį tyrimą, kuriame minimas 51 metų Vokietijos pilietis, kurios įtariamas „planavęs šalies saugumui pavojingą veiklą“.

Skelbiama, kad įtariamasis nuo balandžio dirbo Federalinėje Vokietijos Konstitucijos apsaugos tarnyboje. Jis buvo sulaikytas lapkričio 16 dieną, įtariant, kad jis galėjo viešinti slaptą informaciją ir internete skelbė islamistinius pareiškimus.

Remiantis prokuratūros dokumentais, žvalgybos tarnybos pareigūnas buvo įpareigotas stebėti situaciją, susijusią su ultraradikalia islamo atmaina.

„Tyrimas grindžiamas tokiais punktais: įtarimais, kad šis asmuo planavo agresijos aktą, keliantį pavojų Vokietijos saugumui, viešino valstybines paslaptis ir buvo pasirengęs vykdyti nusikalstamą veiklą. Įtariamasis kaltinamas viename forume internete prisistatęs žvalgybos darbuotoju ir atskleidęs tikslios informacijos apie žvalgybos operacijas, įskaitant jų taikinius ir vietą“, – teigiama prokuratūros pranešime.

Įtariamąjį demaskavo kolega

Vyras kaltinamas savo pašnekovui forume internete pasiūlęs prieigą prie nacionalinės žvalgybos agentūros duomenų, puikiai suprasdamas, kad „tai atriš rankas išpuoliams prieš vadinamuosius bedievius, o tai yra tai, ko nori Alachas“, ir buvo „pasirengęs padaryti viską, kad padėtų savo bendraminčiams“, teigiama prokuratūros pranešime.

Įtariamojo pašnekovas interneto forume pasirodė esąs jo kolega iš žvalgybos agentūros, kuriam galiausiai pavyko atskleisti jo tapatybę, pabrėžia pareigūnai.

„Įtariamasis, kuris save įvardija kaip „atsivertėlį į islamą“, prisipažino, kad pagrindinis jo tikslas buvo įsidarbinti šalies žvalgybose ir perspėti „brolius“ apie vykdomus tyrimus.

Pareigūnai sako, kad įmanomi ir nauji kaltinimai, kurie būtų pateikti vos tik bus atlikta konfiskuotų duomenų laikmenų analizė. Būtent tai ir lems, ar byla bus perduoda federalinei prokuratūrai.

„Kol kas neturime tikslių įrodymų, kad įtariamajam tikrai pavyko atskleisti su valstybės saugumu susijusių paslapčių, negalime tiksliai pasakyti, ar jis įvykdė kitų nusikaltimų“, – situaciją komentuoja pareigūnai.

Ši byla Vokietijoje sukėlė daug klausimų, kaip vyras, kuris sulaikytas nuo lapkričio 17 dienos, galėjo įsidarbinti žvalgybos agentūroje.

„Reikia atlikti detalią norinčių įsidarbinti žvalgybos sistemoje patikros procedūrų analizę“, – pareiškė Vokietijos socialdemokratas Burkhardas Lischka.

Kovos su terorizmu priemonės

Lapkritį Vokietijos pareigūnai uždraudė musulmonišką organizaciją, kuri, anot jų, įkvėpė daugiau nei 140 jaunų žmonių prisijungti prie konflikto Sirijoje.

Vokietijos federalinė policija rugsėjį pateikė duomenų, kad iš šalies į Siriją iš viso išvažiavo 800 Vokietijos piliečių.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel liepą pažadėjo didinti saugumą ir tobulinti kovos su terorizmu priemones. Toks sprendimas priimtas po trijų išpuolių, kuriuos visus įvykdė pabėgėliai. A. Merkel sulaukia nemažai kritikos dėl palankumo vadinamajai atvirų durų politikai. Vien 2015 metais į Vokietiją atvyko per milijoną prieglobsčio prašytojų.

Pastaraisiais metais Vokietija uždraudė net kelias musulmoniškas organizacijas. 2014 metais oficialiai uždrausta „Islamo valstybė“, o 2015 metais – džihadistų grupuotė „Tauhid Germany“.