Ministerijos atstovė laikraščiui „Welt am Sonntag“ sekmadienį sakė, kad šis planas padėtų išsaugoti gyvybes ir pakenktų pelningai žmonių kontrabandai.

„Mes turime siekti pašalinti žmonių kontrabanda užsiimančias organizacijas ir apsaugoti migrantus nuo gyvybei pavojingos kelionės“, – teigė atstovė.

Ministerija, kuriai vadovauja Thomas de Maiziere, nori perkelti prieglobsčio prašymų pateikimo procesą į tokias valstybes, kaip Egiptas ir Tunisas.

Siekis stabdyti migrantus Viduržemio jūroje ir reikalauti prieglobsčio ES prašymą teikti Tunise ar kitoje šalyje, būtų didelis pokytis migrantų politikoje ir, tikėtina, apribotų prieglobsčio prašytojo pagrindines teises, pavyzdžiui, teisinį atstovavimą ir teisę pateikti skundą. Tokie siūlymai stipriai skiriasi nuo kanclerės Angelos Merkel atvirų durų pabėgėlių politikos. Tačiau Vokietijos pasiūlymas dar nebuvo aptartas ES lygiu.

Nors iš Turkijos į Graikijos salas vykstančių žmonių mastas sumažėjo, antplūdis iš Libijos į Italiją, palyginti su pernai metais, padidėjo. Apie 160 tūkst. migrantų šiais metais bandė pasiekti Italiją, o 2015 metais – 140 987, tokius duomenis pateikia Ženevoje įsikūrusi Tarptautinė migracijos organizacija (TMO). Remiantis TMO duomenimis, plaukdami žuvo apie 3 500 žmonių.