Norą matyti vieningesnę ir federalinę Europą M. Schulzas išreiškė SPD partijos susirinkime, kurio tikslas – nuspręsti, ar centro kairiųjų partija dalyvaus pirminėse derybose dėl naujos koalicinės vyriausybės su A. Merkel konservatoriais.

„Noriu Europos konstitucinės sutarties, kuri sukurtų federalinę Europą“, – sakė buvęs Europos Parlamento pirmininkas M. Schulzas, siūlantis sukurti rašytinę konvenciją, kuri įtrauktų pilietinę visuomenę ir piliečius.

Tuomet visos valstybės narės turėtų ratifikuoti sutartį, o to nepadariusios šalys automatiškai paliktų Bendriją, sakė M. Schulzas Berlyne per susitikimą, į kurį atvyko apie 600 SPD narių.

M. Schulzo manymu, toks tikslas galėtų būti pasiektas 2025-aisiais – praėjus šimtmečiui po to, kai SPD pirmą kartą prabilo apie „Jungtinių Europos Valstijų“ viziją.

Socialdemokratų lyderis sakė, kad tik vieningesnė ES gali susidoroti su tokiomis problemomis kaip klimato kaita ar masinės migracijos valdymas. Be kita ko, jo manymu, tai padėtų priversti interneto milžines „Google“, „Facebook“ bei kitas kompanijas gerbti piliečių teises ir nebeleisti didžiulėms kompanijoms vengti mokesčių.

„Europa yra mūsų gyvybės draudimas, – sakė M. Schulzas. – Tai vienintelė galimybė mums neatsilikti nuo kitų pasaulio regionų.“

M. Schulzas taip pat išreiškė nuomonę, kad sustiprėjusi ES neleistų dešiniųjų nacionalistams toliau veržtis į priekį, ir paminėjo jų pažangą Austrijoje, Danijoje, Suomijoje, Prancūzijoje ir Nyderlanduose.

„Jeigu nepakeisime krypties, nesustiprinsime Europos labai praktiškais ir konkrečiais būdais, tuomet tokios jėgos laimės“, – perspėjo jis.

M. Schulzas pakartojo, kad euro zonai reikia daugiau investicijų, bendro finansų ministro ir biudžeto.

Pasak jo, jeigu SPD valdys Vokietiją kartu su A. Merkel, Berlyno pozicija Europos klausimais turės atitolti nuo kanclerės ir jos buvusio finansų ministro Wolfgango Schaeuble griežtų taupymo priemonių politikos.

„Dievas žino, kad Europos Sąjunga negali ištverti dar ketverių metų su Vokietijos Europos politika Wolfgango Schaeuble stiliumi“, – sakė jis aidint aplodismentams.