Prieš tris savaites 43-ejų "Teisės ir teisingumo" partijos atstovas A. Duda buvo prisaikdintas eiti šalies prezidento pareigas. Penktadienį Lenkijos ir Vokietijos vadovai susitiko J. Gauko oficialioje rezidencijoje Berlyne.

Atsižvelgdamas į gilėjančią pabėgėlių krizę, privertusią Berlyną kovoti su beprecedenčiu migrantų antplūdžiu, kurio mastas Vokietijoje, kaip prognozuojama, šiemet gali pasiekti 800 tūkst., prezidentas J. Gaukas pasinaudojo galimybe paraginti Lenkiją veikti labiau.

"Mums būtų malonu, jei Europa galėtų prisidėti prie bendros pabėgėlių politikos", - nurodė J. Gaukas, pakartojęs Vokietijos kanclerės Angelos Merkel (Angela Merkel) ir kitų jos kabineto narių komentarus, išsakytus pastarosiomis savaitėmis.

A. Duda savo ruožtu pareiškė, kad Lenkija nėra pajėgi priimti daugiau migrantų nei buvo sutarta. Per ES viršūnių susitikimą Lenkija sutiko per dvejus metus priimti 2 tūkst. pabėgėlių. Prezidentas paaiškino, kad šalis priėmė "tūkstančius" žmonių, bėgančių nuo konflikto Rytų Ukrainoje. Be kita ko, vadovas pažymėjo, kad bet kokia to konflikto eskalacija galėtų priversti daugiau ukrainiečių vykti į vakarus nuo Ukrainos.

Vokietijos ir Lenkijos prezidentai taip pat buvo sukrėsti dėl naujienų apie 71 migranto, rasto sunkvežimyje Vienoje, žūtį.

Po susitikimo su J. Gauku Lenkijos vadovas surengė derybas su A. Merkel.