2015 metais daugiau nei milijoną prieglobsčio prašytojų priėmusioje Vokietijoje netyla diskusijos šia tema, kai keletą smurtinių nusikaltimų padarę nežinomo amžiaus pabėgėliai tikino esantys nepilnamečiai.

Už vidaus saugumą atsakingas Thomas de Maiziere pareiškė pritariąs prieštaringai vertinamų testų taikymą jauniems migrantams, neturintiems tinkamų asmens dokumentų.

T. De Maiziere yra artimas kanclerės Angelos Merkel sąjungininkas, pasak jo, „tikrai ne per daug būtų paprašyti, kad jie aktyviai dalyvautų nustatant jų amžių“.

Ministro nuomone, taisyklės nurodančios, kad „visais atvejais, kai neįmanoma pateikti oficialaus arba tikro dokumento, amžius turi būti nustatomas kitais būdais, jei būtina, medicininiais tyrimais“.

Nepilnamečių prieglobsčio prašymai yra lengviau patenkinami, tačiau vis daugiau konservatyvių pažiūrų politikų reikalauja griežtesnių taisyklių ir patikrų sukčiavimui atskleisti.

Gydytojai gali apskaičiuoti asmens amžių peršvietę rankos kaulą ir įvertinę jo struktūrą, bei pridūrę kitus duomenis, kaip ūgis, svoris, dantų, krūtų ir lyties organų išsivystymas.

Vokietijoje verda emocingos diskusijos šia tema, ypač po incidento, kai gruodžio 27 dieną pabėgėlis iš Afganistano įtartas mirtinai subadęs 15-etę merginą pietvakariniame Kandelio mieste.

Aukos tėvas sako, kad pabėgėlis, buvęs merginos vaikinas, yra daug vyresnis, nei 15-os, kaip jis pats teigia.

Vokietijos gydytojų asociacija dėl etinių priežasčių nepritaria, kad būtų plačiai atliekami tyrimai jaunų, neaiškaus amžiaus, pabėgėlių amžiui nustatyti, sakydami, kad taip yra žeidžiamas jų asmeninis orumas.

„Švietimas rentgeno spinduliais be medicininės priežasties yra kišimasis į asmens kūno neliečiamybę“, – sakė asociacijos pirmininkas Frankas Ulrichas Montgomery ir dar įspėjo, kad tokiems testams būdingas „didelis neapibrėžtumas“.