Viršūnių susitikimo atstovas spaudai Herve Verhooselis pirmadienį vėlai vakare pranešė, kad dar apie 50 valstybių pareiškė ketinimą dalyvauti konferencijoje Stambule. Anksčiau šį mėnesį buvo skelbta, kad susitikime dalyvaus 45 šalių lyderiai ir 80 vyriausybių atstovų.

Gegužės 23-24 dienomis vyksiančio susitikimo dėmesio centre bus pastangos sumažinti skirtumą tarp sumos, reikalingos skurstantiesiems padėti, ir šiam tikslui skiriamų lėšų. Pernai skirtumas tarp pagalbos, kurios reikėjo 120 mln. žmonių, ir skirtų lėšų buvo rekordinis ir sudarė 9,3 mlrd. JAV dolerių.

Konferencijoje dalyvaus dar maždaug 600 delegatų, tačiau tarp jų nebus humanitarinės pagalbos organizacijos „Gydytojai be sienų“ (Medecins Sans Frontieres, MSF) atstovų.

MSF praėjusią savaitę paskelbė, jog nedalyvaus Stambulo susitikime, kurį pavadino „gerų ketinimų figos lapu“, nes jo sprendimai nebus privalomojo pobūdžio.

A. Merkel, atsidūrusi Europą krečiančios migrantų krizės epicentre, patvirtino, jog atvyks į Stambulą. Tarp susitikimo dalyvių bus ir Nyderlandų vyriausybės vadovas Markas Rutte, kurio šalis šį pusmetį pirmininkauja Europos Sąjungai.

Kol kas neaišku dėl Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos atstovavimo susitikime. Jungtinėms Valstijoms konferencijoje tikriausiai atstovaus JAV Tarptautinio vystymo agentūros (USAID) vadovė.

Tarp konferencijos dalyvių taip pat bus Kuveito emyras šeichas Sabahas al Ahmadas al Sabahas, Nigerio prezidentas Mahamadou Issoufou ir Libano premjeras Tammamas Salamas, kurio šalyje glaudžiasi daugiau nei milijonas sirų pabėgėlių.

Iš viso 110 valstybių patvirtino, kad atsiųs savo delegacijas į susitikimą, kuriam buvo rengiamasi pastaruosius trejus metus.

MSF nurodė, jog traukiasi iš susitikimo, nes prarado viltį, kad jame bus tariamasi, kaip pašalinti „trūkumus vykdant humanitarinę veiklą ir reaguojant į ekstremalias situacijas“ konfliktų zonose ar per epidemijas.

Vienas svarbiausių susitikimo darbotvarkės klausimų bus humanitarinės veiklos finansavimo krizė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)