Savaitraščio svetainėje nurodoma, jog kilus įtarimų, kad K.Th.zu Gutenbergas nuplagijavo didžiąją dalį savo disertacijos, ministras buvo spaudžiamas atsistatydinti, o dabar jo padėtis tapo dar keblesnė, paaiškėjus, jog tikriausiai buvo kopijuojami Bundestago departamento dokumentai.

2004 metų gegužę, kai K.Th.zu Guttenbergas buvo konservatyvios Krikščionių socialistų sąjungos deputatas, parlamento mokslo skyriaus darbuotojas Ulrichas Tammleris, pats apgynęs dvi disertacijas, jam pateikė analitinę pažymą "Ryšio su tikėjimu klausimas JAV Konstitucijoje ir Aukščiausiojo Teismo nutarimuose dėl Bažnyčios ir valstybės atskyrimo."

U.Tammleris šią dešimties puslapių ataskaitą perdavė K.Th.zu Guttenbergo biurui parlamente, rašo "Der Spiegel".

Bundestago nariai šio departamento dokumentus turi teisę naudoti tik savo parlamentinėje veikloje, tačiau K.Th.zu Guttenbergas visą ataskaitą perkėlė į savo disertaciją, tik nežymiai pakeisdamas žodžius.

U.Tammleris šios disertacijos tarp šaltinių visiškai neminimas, o parlamento tyrimų departamentas paminėtas vieną kartą.

60 darbuotojų turintis departamentas padeda įstatymų leidėjams vykdyti parlamento narių pareigas. Jo statute nurodoma: "Vokietijos Bundestagui priklauso visos teisės į Tyrimų departamento darbus. Jie gali būti skelbiami ir platinami tik leidus departamento vadovams."

K.Th.zu Guttenbergas atmetė opozicijos reikalavimus atsistatydinti, tačiau penktadienį pareiškė laikinai atsisakantis daktaro laipsnio, kol šią padėtį ištirs Bairoito universitetas, kuriame būsimasis ministras apgynė disertaciją.

Šis skandalas kelia pavojų aristokrato ministro politinei ateičiai, nors K.Th.zu Guttenbergas yra vienas iš populiariausių Vokietijos politikų, laikomas galimu kandidatu į šalies kanclerio postą.