Policija tikrina liudininkų pasakojimus, kad užpuolikas šaukė „allahu akbar“, kai įvykdė ataką. Tačiau popiet ėmė daugėti liudijimų ir įtarimų, kad vyras gali būti pamišęs

Liudininkai girdėjo islamistų šūkius

„Užpuolikas nusikaltimo vietoje pasakė replikų, kurios rodo politinius motyvus – tikriausiai islamistinį motyvą, – sakė prokuroro atstovas. – Vis dar aiškinamės, kokios tiksliai buvo tos replikos“.

Vietos žiniasklaida citavo liudininkus, sakiusius, kad tas jaunas vyras per išpuolį šaukė „Allahu akbaru“ („Dievas (visų) didesnis“).

Mažiausiai viena stoties platforma tikriausiai bus uždaryta bent iki vidurdienio, kai kurie traukiniai vėluoja, pranešė geležinkelių kompanija „Deutsche Bahn“.

Atnaujinta 19.42: Žudikas – neadekvačiai besielgęs vokietis bedarbis

Bavarijos žemės vidaus reikalų ministras Joachimas Hermannas sakė, kad užpuolikas, kuris įvardijamas kaip 27 metų Paulis H., yra vokietis, kuris, pasak pareigūnų, yra kilęs iš centrinės Heseno žemės ir nėra iš migrantų šeimos. Jis atrodo mąstantis nerišliai ir gali būti nusiųstas į psichiatrijos ligoninę. Jokie ryšiai su islamistų kovotojų grupuotėmis nėra žinomi.

„Jis yra pamišęs psichopatas“, – AFP sakė vienas policijos tyrėjas, kuris nenorėjo skelbti savo pavardės.

Užpuolikas, nevedęs dailidė, kuris pastaruosius dvejus metus gaudavo bedarbio pašalpą, veikė vienas, sakė Bavarijos policijos viršininko pavaduotoja Petra Sandles.

„Neturime informacijos, kuri rodytų, kad jis priklausė kokiam nors islamistų tinklui“, – sakė ji spaudos konferencijoje ir pridūrė, kad jis taip pat nebuvo žinomas vidaus saugumo agentūroms.

Įtariamasis „atrodo gan sutrikusios proto būklės“, sakė vienas policijos atstovas, kuris nurodė, kad įtariamuoju ankstesnę dieną trumpai rūpinosi psichiatrai – po to, kai jis patraukė Heseno žemės policijos dėmesį.

Prieš išpuolį tas vyras, kuris, kaip atrodo, yra vartojęs narkotikus, nusiavė batus, nes manė, kad juose knibžda blakių, kurios esą kaltos dėl pūslių ant jo kojų.

„Ar būta kitų aplinkos veiksnių, ar tai vis dėlto susiję su psichikos sutrikimu ar narkomanija, dar reikia ištirti“, – sakė J.Hermannas televizijai BR24.

„Faktą, kad jis šaukė „Allahu akbaru“, pranešė vienas liudininkas ir pats užpuolikas ... Liudininkas taip pat girdėjo frazę ... „Jūs, netikėliai, jūs turite mirti“, – sakė atstovas.

Prokuratūros atstovas Kenas Heidenreichas sakė, jog kol kas neaišku, ar įtariamasis bus laikomas kalėjimo kameroje, ar psichiatrijos ligoninėje.

Per ankstyvo ryto išpuolį užpuolikas smogė vienam vyrui peiliu traukinyje, kitam – ant platformos, tuomet išėjo iš stoties ir sužalojo dar du netoliese buvusius dviratininkus, pasakojo Bavarijos žemės policijos atstovas spaudai Karlas-Heinzas Segereris naujienų televizijai NTV.

„Tuo metu vietos policija sulaukė skambučio pagalbos numeriu ir į įvykio vietą skubiai atvykę pareigūnai sulaikė tą vyrą“, – sakė policijos atstovas.

Prokuratūros atstovas, Kenas Heidenreichas, nurodė, kad vienas 50 metų vyras mirė ligoninėje nuo sužeidimų, patirtų per išpuolį.

Kiti sužeistieji yra 43, 55 ir 58 amžiaus vyrai, sakė atstovas.

Nieko panašaus čia nėra buvę

Apie 13 tūkst. gyventojų turinčio miesto merė Angelika Obermayr sakė esanti sukrėsta kruvino nusikaltimo.

„Esame visiškai taikus, nedidelis bavariškas miestas Miuncheno regione, – sakė ji televizijai NTV. – Nieko panašaus čia nėra buvę ir tai smarkiai sukrėtė žmones, kurie apie tokius dalykus žino tik iš televizijos.“

„Sunku patikėti, kad čia galėjo nutikti kažkas panašaus“, – pridūrė merė.

Jeigu pasitvirtintų „islamistinis“ šio išpuolio motyvas, tai Vokietijoje tai jau būtų trečia nuo rugsėjo tokio pobūdžio ataka panaudojant peilį.

Pernai rugpjūtį du vokiškai kalbantys džihadistai, sakę, jog priklauso „Islamo valstybei“ (IS), internete paskelbtame egzekucijos vaizdo įraše grasino Vokietijai išpuoliais ir ragino savo „brolius ir seseris“ Vokietijoje bei Austrijoje vykdyti atakas prieš „netikėlius“ šiose šalyse.

Nuo to laiko iki šio antradienio Vokietijoje buvo įvykdytos mažiausiai dvi kruvinos atakos panaudojant peilius, dėl kurių buvo kaltinami islamistai.

Vasario mėnesį 15-metė Safia S. virtuviniu peiliu dūrė į kaklą policininkui šalies šiaurėje esančio Hanoverio geležinkelio stotyje. Prokurorai vėliau sakė, kad šį išpuolį įkvėpė IS.

Pareigūną ji užpuolė per įprastinį patikrinimą; ją sutramdė kitas policininkas.

Federaliniai prokurorai vėliau sakė, kad paauglė „priėmė radikalią užsienio teroristų grupuotės „Islamo valstybė“ džihadistų ideologiją“ ir palaikė kontaktus su vienu IS kovotoju Sirijoje.

Pernai rugsėjį 41 metų irakietis Rafikas Y. peiliu sunkiai sužeidė policininkę Berlyne, o kitas pareigūnas jį nušovė.

Užpuolikas anksčiau kalėjo dėl narystės uždraustoje islamistų grupėje, o 2008 metais buvo nuteistas už atakos Berlyne prieš buvusį Irako premjerą Iyadą Allawi planavimą.