Vokietijos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad Berlyno specialusis atstovas Afganistane Jasperas Wieckas ir paskirtasis ambasadorius Markusas Potzelis ketvirtadienį Afganistano sostinėje susitiko su Talibano vyriausybe.

Derybose daugiausia dėmesio buvo skiriama sritims, „kuriose praktinis bendradarbiavimas yra būtinas ir įmanomas“, visų pirma Afganistano žmonių humanitarinei padėčiai, nurodė ministerija.

Vokietijos ambasada Kabule buvo evakuota rugpjūčio viduryje, sparčiai artėjant Talibanui.

Nuo tada, kai Afganistane į valdžią atėjo karinga islamistų grupuotė, Vakarų šalių vyriausybės susidūrė su dilema: jos ieško būdų, kaip padėti kenčiantiems gyventojams, tačiau nori išvengti bet kokios paramos Talibano vyriausybei, kuri nėra pripažinta tarptautiniu mastu.

Ypač didelį susirūpinimą kelia moterų ir mergaičių atskirtis nuo visuomenės. Daugumai 7-12 klasių moksleivių draudžiama lankyti pamokas, o daugumai moterų uždrausta dirbti valstybės tarnyboje.
Talibanas šias priemones pavadino laikinomis, tačiau nėra jokių ženklų, kada jos gali baigtis.

Per derybas su Vokietijos diplomatais Talibano vyriausybė įsipareigojo „užtikrinti saugų ir netrukdomą humanitarinės pagalbos darbuotojų – tarp jų ir moterų – patekimą į bendruomenes ir pas žmones, kuriems reikia pagalbos“, teigia Berlynas.

Islamistų grupuotė taip pat parodė supratimą, „kad lygios galimybės mergaitėms ir berniukams įgyti išsilavinimą yra nacionalinė Afganistano būtinybė“.

Jie taip pat išreiškė įsipareigojimą laikytis visuotinės amnestijos, kurią paskelbė savo oponentams.

Talibanas pakartojo pažadą, kad visi afganistaniečiai, norintys išvykti iš šalies, galės laisvai keliauti.

„Mes įsidėmėjome jų pažadus. Tolesnis bendradarbiavimas priklauso nuo jų įgyvendinimo“, – sakė URM.

J. Wiecką ir M. Potzelį lydėjo Nyderlandų specialusis atstovas Emielis de Bontas. Delegacija padėkojo Katarui už pagalbą vizito metu.

M. Potzelis anksčiau dirbo Kataro sostinėje Dohoje. 2014-2016 metais jis buvo ambasadorius Afganistane. Apie Vokietijos ambasados Kabule atnaujinimą artimiausiu metu nekalbama.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)