Minia triukšmingai liejo savo pyktį ant kanclerės Angelos Merkel, kurią jie kaltina griaunant šalį, kai per praeitus metus Vokietiją užplūdo 1,1 mln. prieglobsčio ieškotojų.

„Mes esame žmonės!“, „Pasipriešinimas!“, „Deportuokit juos!“ – skandavo demonstrantai, palaikantys LEGIDA – ksenofobinio judėjimo „Europiečiai patriotai prieš Vakarų islamizaciją“ (PEGIDA) vietos padalinį.

Kelių tūkstančių demonstrantų eitynes budriai prižiūrėjo gausios policijos pajėgos, pasiruošusios panaudoti vandens patranką, taip pat atskyrusios protestuotojus nuo tūkstančių priešingos demonstracijos dalyvių, pliaupiant lietui.

Abi demonstracijos vyko gana taikiai, bet policija nurodė, kad apie 250 ultradešiniųjų pažiūrų chuliganų svaidė akmenis ir daužė parduotuvių vitrinas tradiciškai kairiosios pakraipos studentų miestelyje, kol pareigūnai juos išvaikė.

Šio LEGIDA protesto pagrindinė tema buvo išpuoliai per Naujųjų metų sutiktuves vakariniame Kelno mieste, kai šimtai moterų pasiskundė buvusios apgrabaliotos ir apiplėštos vyrų, kuriuos jos įvardijo kaip arabus arba šiaurės afrikiečius. Tas incidentas sukėlė pasipiktinimą visoje Vokietijoje.

Teisingumo ministras Heiko Maasas anksčiau pirmadienį perspėjo, kad „tie, kas dabar uja pabėgėlius – internete arba gatvėse – akivaizdžiai tiesiog laikė įvykių Kelne“, o dabar „begėdiškai išnaudoja“ tuos išpuolius.

„Pabėgėliai nepageidaujami!“ – skelbė vienas plakatas, kuriame buvo pavaizduoti trijų peiliais ginkluotų vyrų, persekiojančių moterį, siluetai. Ant kito plakato buvo užrašyta „Islamas = teroras“.

„Nuo Naujųjų metų išvakarių niekas nebebus kaip anksčiau“, – sakė viena iš mitingo oratorių, PEGIDA aktyvistė Tatjana Festerling, smerkdama tą vakarą surengtą „sekso džihadą prieš moteris“.

„Prieglobsčio prašytojų mamytė Merkel buvo ką tik paskelbusi naujametinį kreipimąsi į tautą, kai Kelne pirmieji fejerverkai buvo paleisti į katedrą ir policiją“, – pridūrė ji.

Tatjana Festerling Legida proteste Leipcige

„Tada tie musulmonai pabėgėliai pradėjo didelio masto teroro ataką prieš vokietes – šviesiaplaukes baltaodes moteris“, – pareiškė T. Festerling, kurios žodžius lydėjo garsūs pasipiktinimo šūksniai.
Mojuodamas plakatu su užrašu „Neteisingumo valstybė“, 44 metų demonstrantas Lukas Richteris sakė, kad „Merkel pažeidžia konstituciją ir privalo pasitraukti“, o „vyriausybė privalo uždaryti sienas ir išsiųsti visus neteisėtus migrantus“.

Protestuotojas pareiškė, kad išpuoliai Naujųjų metų išvakarėse pabrėžė „Vokietijoje užsieniečių vykdomą smurtą, kuris egzistuoja ne vienerius metus“.

Užrašas ant vieno plakato pašiepė A. Merkel šūkį „Mes galime tai padaryti“, skelbdamas „Jūs negalite netgi apsaugoti traukinių stoties“, turint omenyje didžiausių neramumų epicentrą Kelne per Naujųjų metų sutiktuves.