Kai kuriuose regionuose švelninami ir socialinių kontaktų apribojimai – butuose ir namuose gali susitikti penki žmonės iš dviejų skirtingų namų ūkių, neskaitant vaikų iki 14 metų. Iki šiol buvo leidžiama pasikviesti į svečius tik vieną žmogų. Nuo kovo 1 d. šalyje dirba mokyklos, vaikų darželiai ir kirpyklos.

Esminis švelninimo kriterijus – susirgusiųjų skaičius per savaitę 100 tūkst. žmonių. Nustatomi du variantai – mažiau kaip 50 užsikrėtimo atvejų ir mažiau kaip 100 atvejų. Pagal pirmąjį leidžiama gana laisvai lankyti objektus, nors ir ribojant lankytojų skaičių, pagal antrąjį – tik iš anksto užsirašius. Pavyzdžiui, Berlyne koronaviruso plitimo indeksas sudaro 71 atvejį 100 tūkst. žmonių. Tai reiškia, kad sostinėje galioja antrasis variantas – jeigu žmogus nori į muziejų, tai jis turi iš anksto susitarti dėl lankymosi laiko. Bet kai kuriuose Tiuringijos federalinės žemės rajonuose indeksas gerokai viršija 100, todėl juose kol kas neplanuojama švelninti režimo.

Kitas atlaisvinimo etapas gali prasidėti po dviejų savaičių, bet tik tuo atveju, jei epidemiologinė situacija rutuliosis teigiama linkme. Tad neatmetama, kad nuo kovo 22 d. iš dalies bus atidaryti restoranai, kino teatrai, teatrai, muziejai, koncertų salės. Būtina to sąlyga bus griežtų higienos taisyklių laikymasis. Taip pat bus taikomi du skirtingi reikalavimai priklausomai nuo infekcijos plitimo indekso. Į kino teatrus ir kavines daugeliu atvejų žmonės bus įleidžiami tik su neigiamu testu, atliktu lankymosi dieną.

Tolesnėje kovoje su koronavirusu Vokietijos vyriausybė akcentuoja skiepus ir greituosius testus, kuriuos galima atlikti namuose be medikų pagalbos. Nuo šeštadienio tokių testų galima įsigyti prekybos centruose. Valdžia ketina kompensuoti gyventojams dalį išlaidų šiems tikslams.

Šiaip jau karantino taisyklės galios bent jau iki kovo 28 d. VFR piliečiai privalo dėvėti kaukes viešose vietose, draudžiama keliauti. Nuo pandemijos pradžios šalyje užfiksuota 2,5 mln. užsikrėtimo atvejų, mirė beveik 72 tūkst. infekuotųjų.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)