Keturi įtariamieji buvo sulaikyti per auštant surengtus reidus keliais adresais vakarinėje Šiaurės Reino-Vestfalijos žemėje. Kiek anksčiau buvo sulaikytas dar vienas tadžikas.

Įtariama, kad tie žmonės planavo užpulti asmenis, kurie, jų manymu, kritikuoja islamą, nurodė Karlsrūhės miesto prokurorai.

Įtariamieji Azizdžonas B., Muhamadalis G., Farhodšohas K., Sunatulochas K. ir Ravsanas B. yra kaltinami tuo, kad 2019 metų sausį prisidėjo prie IS ir iš pradžių planavo vykdyti atakas Tadžikistane.

Vėliau, gavę nurodymų iš dviejų IS aukšto rango lyderių Sirijoje ir Afganistane, jie savo dėmesį nukreipė į Vokietiją, sakė prokurorai.

Šie penki vyrai planavo atakuoti tokius taikinius kaip JAV oro pajėgų bazės, ir jau buvo internetu užsakę bombų dalių, be to, kaupė šaunamuosius ginklus ir amuniciją.

Jie taip pat planavo nužudyti žmogų, kuris, jų nuomone, viešai kritikavo islamą, ir jau buvo pradėję šnipinėti nusižiūrėtą auką.

Du iš įtariamųjų taip pat kaltinami tuo, kad nuvyko į Albaniją už 40 tūkst. dolerių (36,5 tūkst. eurų) nužudyti žmogaus. Tas sumanymas žlugo, ir jie grįžo į Vokietiją.

Perspėjimas


Po kelių IS atakų, įskaitant 12 gyvybių nusinešusį 2016 metų gruodžio išpuolį Berlyno Kalėdų mugėje, Vokietija nuolat perspėja dėl tolesnio smurto grėsmės.

2018 birželio mėnesį vokiečių policija paskelbė sužlugdžiusi tai, kas būtų buvusi pirmoji biologinė ataka. Tuomet buvo areštuotas tunisietis, įtariamas IS šalininkas, kuris turėjo nuodo ricino ir bombų gamybai skirtų priemonių.

Pernai lapkritį šalies vakaruose esančio Ofenbacho miesto policija areštavo tris vyrus, kaip įtariama, planavusius IS vardu susprogdinti bombą.

Tą patį mėnesį Berlyne buvo areštuotas siras, kaltinamas tuo, kad įsigijo svarbių komponentų sprogstamajam užtaisui ir interneto pokalbių grupėje aptarinėjo bombų gamybą su kitais įtariamais islamistais.

Vokietijos saugumo tarnybos yra apskaičiavusios, kad šalyje yra maždaug 11 tūkst. radikalių islamistų, kurių maždaug 680 laikomi ypač pavojingais, galinčiais panaudoti smurtą. Skaičius yra penkiskart didesnis nei 2013-aisiais.

Vokietija tebėra džihadistų grupuočių taikiklyje, ypač dėl savo dalyvavimo koalicijoje, kuri kovoja su IS Irake ir Sirijoje, ir nuo 2001 metų Afganistane esančių vokiečių karių.

Kanclerė Angela Merkel nuo 2015-ųjų įsileido į šalį daugiau kaip milijoną prieglobsčio prašytojų. Šis jos sprendimas paskatino kraštutinių dešiniųjų partijos „Alternatyva Vokietijai“ (AfD), teigiančios, kad atvykėlių srautas reiškia didesnį pavojų saugumui, iškilimą.