Badeno Viurtembergo žemės prokurorai, nenurodydami jo pavardės, sako, kad šis žmogus tarnavo stovykloje nuo 1941 metų rudens iki 1945 metų, kai stovykla buvo uždaryta.

Savo namuose suimtas vyriškis „stojo prieš teisėją ir uždarytas areštinėje, – sakoma Štutgarto prokuratūros pranešime. – Šiuo metu rengiamas jam kaltinimas“.

Pareigūnai nemini sulaikytojo pavardės, bet žiniasklaida nurodo, jog tai Hansas Lipschis, kuris yra įtrauktas į Simono Wiesenthalio centro labiausiai ieškomų nacių sąrašą.

Štutgarto prokuratūra praėjusį mėnesį patvirtino agentūrai AFP, jog rengiamasi pateikti kaltinimus įtariamajam, dirbusiam Aušvico koncentracijos stovyklos prižiūrėtoju.

H. Lipschis gyveno Badeno Viurtembergo žemės Aleno mieste; ir esą jis sakęs teisėsaugininkams, jog okupuotoje Lenkijoje įrengtoje stovykloje dirbęs virėju, ne sargybiniu.

Pats H. Lipschis teigia tik miglotai žinojęs apie Aušvice vykdytas masines žudynes.

H. Lipschis, kuris gimė Lietuvoje 1919-aisiais kaip Antanas Lipšys, 1943-aisiais gavo Vokietijos pilietybę kaip „etninis vokietis“, rašė dienraščio „Die Welt“ sekmadieninis laikraštis „Welt am Sonntag“.

1956-aisiais Lipschis iš Vokietijos persikėlė į JAV ir 26 metus gyveno Čikagoje. Tačiau JAV teisėsaugininkai išsiaiškino, kad įvažiuodamas į JAV jis nutylėjo apie savo praeitį SS dalinyje.

JAV teismas priėmė sprendimą išsiųsti jį iš šalies. 1983-aisiais H. Lipschis išvyko iš Amerikos ir beveik 30 metų gyveno Vokietijoje.

Simono Wiesenthalio centras 2013 metų pranešime nurodo jį ketvirtuoju iš labiausiai ieškomų nacių; tvirtinama, kad jis tarnavo dalinyje „SS-Totenkopf Sturmbann“ (Mirties batalione) Aušvice nuo 1941 iki 1945 metų ir „dalyvavo masiniame nekaltų civilių žudyme bei persekiojime, pirmiausia, žydų“.

Nacistinės Vokietijos laikotarpiu visame pasaulyje per Holokaustą buvo nužudyta apie 6 mln. žydų. Lenkijos teritorijoje veikusioje Aušvico koncentracijos stovykloje nuo 1940 iki 1945 metų mirė daugiau kaip milijonas vyrų, moterų ir vaikų iš maždaug 20 Europos šalių. Dauguma jų buvo žydai.

Antrojo pasaulinio karo metais per Holokaustą žuvo apie 90 proc. iš maždaug 208 tūkst. Lietuvos žydų.

H. Lipschis yra vienas iš 50 dar tebegyvenančių Aušvico stovyklos tarnautojų, kurių karo metų veiklą tiria Vokietijos teisėsauga.