Dėl savo pasisakymų jis nekart buvo griežtai įspėtas teisėjos.

28 metų Stephanas Ballietas kaltinamas pernai spalį nušovęs du žmones Vokietijos rytuose esančiame Halės mieste. Prieš tai jis nesėkmingai bandė įsiveržti į sinagogą, tačiau joje buvę žmonės ten užsibarikadavo.

S. Ballietui pareikšti du kaltinimai nužudymu ir virtinė kaltinimų pasikėsinimu nužudyti. Ši byla smarkiai supurtė šalį ir sustiprino nuogąstavimus dėl stiprėjančio dešiniojo sparno ekstremizmo bei prieš žydus nukreipto smurto praėjus 75 metams po nacių eros pabaigos.

Kreipdamasis į teismą S. Ballietas sakė, kad 2015 metais nusprendė „daugiau niekaip nebesistengti dėl šios visuomenės, kuri iškeitė mane į musulmonus ir negrus“. Tais metais Vokietija suteikė prieglobstį šimtams tūkstančių pabėgėlių; daugelis jų atvyko į šalį bėgdami nuo karų Sirijoje ir Irake.

Teisėja Ursula Mertens nutraukė S. Ballietą ir įspėjo, kad jis gali būti išvesdintas iš teismo posėdžio.

„Turiu galimybę pašalinti jus iš teismo posėdžio. Neleisiu jums šioje teismo salėje vykdyti nusikaltimų ir įžeidinėti žmonių“, – sakė teisėja.

Nereaguodamas į teisėjos įspėjimą S. Ballietas toliau dėstė savo rasistines pažiūras. Jis tvirtino „nematąs problemų dėl religijų, tik dėl semitizmo“.

Juodais drabužiais vilkėjusį ir antrankiais surakintą S. Ballietą į Magdeburgo teismo salę atvedė trys ginkluoti pareigūnai. Dėl koronaviruso pandemijos į salę jis buvo atvestas prisidengęs veidą apsaugine kauke. Nusiėmęs kaukę kaltinamasis žvelgė tiesiai į filmavimo kameras.

Prokurorai sako, kad S. Ballietas panaudojo sprogmenis ir šaunamuosius ginklus, bandydamas patekti į sinagogą, kurioje 52 žmonės buvo susirinkę švęsti Jom Kipuro – vienos didžiausių švenčių žydų kalendoriuje.

Kai užpuolikui nepavyko patekti į sinagogą pro užrakintas medines duris, jis nušovė pro šalį ėjusią moterį ir vieną vyrą, buvusį netoliese esančioje kebabinėje.

S. Ballietas atsiprašė už tai, kad nužudė vokietę, pareiškęs, kad „iš tiesų neplanavo ir nenorėjo“ jos nušauti.

Jis filmavo savo ataką ir tiesiogiai transliavo ją internete.

S. Ballietas teisme sakė, kad surengti ataką jį įkvėpė 2019 metų kovo išpuoliai Kraistčerčo mieste Naujojoje Zelandijoje, kai dviejose mečetėse šaudęs Brentonas Tarrantas (Brentonas Tarantas) nužudė 51 musulmoną.

Prieš teismo procesą prokurorai sakė, kad S. Ballietas pateikė „labai išsamų“ prisipažinimą, patvirtindamas „ultradešiniuosius ir antisemitinius atakos motyvus“.

S. Ballietas internete paskelbė dokumentų, raginančių žudyti visus žydus.

Teismo proceso metu bus parodytas jo nufilmuotas atakos vaizdo įrašas. S. Ballietas taip pat kaltinamas neapykantos kurstymu už tai, kad vaizdo įraše neigia Holokaustą.

Advokatas Markas Lupschitzas, atstovaujantis devyniems atakos metu sinagogoje buvusiems žydams, sakė, kad jo klientai „nori atsakymų ir pažvelgti jam akis, kad jis žinotų, kad jie nesuvokia jo poelgio“.

Savaitraštis „Der Spiegel“ pranešė, kad psichologinio vertinimo metu S. Ballietui buvo nustatytas asmenybės sutrikimas su autizmo požymiais.

Visgi buvo prieita prie išvados, kad jis suprato savo veiksmus ir yra pakaltinamas.

S. Ballietas gali būti nuteistas kalėti iki gyvos galvos, jei bus pripažintas kaltu.