Praėjus dviem mėnesiams po visuotinių rinkimų, kuriuose SPD įveikė kanclerės Angelos Merkel konservatyvią CDU-CSU koaliciją, socialdemokratai sudarė susitarimą su žaliaisiais ir libertarine Laisvąja demokratų partija (FDP), kad nauju kancleriu tarps dabartinis finansų ministras – 63 metų Olafas Scholzas.

Sutartyje numatyta, jog Vokietijos libertarinė Laisvoji demokratų partija (FDP) būsimoje vyriausybėje vadovaus Finansų ministerijai, o Žaliųjų partija – Užsienio reikalų ministerijai ir naujai ministerijai, atsakingai už klimato ir ekonomikos politiką, sakoma koalicijos sutartyje, su kuria trečiadienį susipažino naujienų agentūra AFP.

„Žalieji vadovaus šioms ministerijoms: Užsienio reikalų ir Ekonomikos ir klimato apsaugos“, taip pat Šeimos reikalų, Aplinkos ir Žemės ūkio ministerijoms, sakoma dokumente.

„FDP vadovaus finansams, teisingumui, susisiekimui ir skaitmeniniams reikalams, taip pat švietimui ir mokslui“, – nurodoma sutartyje.

Trys partijos, sudarysiančios kitą Vokietijos vyriausybę, taip pat planuoja įteisinti kanapių naudojimą pramoginiais tikslais, sakoma trečiadienį pristatytame jų koalicijos susitarime.

„Įdiegsime kontroliuojamą kanapių platinimą suaugusiems vartojimo tikslais licencijuotose parduotuvėse“, – sakoma Socialdemokratų, Žaliųjų ir liberalų FDP dokumente.

„Taip bus kontroliuojama kokybė, užkertamas kelias užterštų medžiagų cirkuliacijai ir užtikrinama nepilnamečių apsauga“.

Dar vienas kertinis sutartis punktas yra tai, jog visos trys partijos planuoja, kad šalis laipsniškai atsisakys anglių deginimo iki 2030-ųjų – aštuoneriais metais anksčiau nei ketinta iki šiol. Taip sakoma trečiadienį sudarytoje koalicijos sutartyje.

Socialdemokratų partija (SPD), Žaliųjų partija ir liberali Laisvoji demokratų partija (FDP) siekia „paankstinti laipsnišką anglių atsisakymą, idealiu atveju – iki 2030 metų, ir palikti praeityje vidaus degimo variklių technologiją“, – sakoma dokumente. Partijos pridūrė, kad Vokietija sieks iki 2045 metų tapti klimatui neutrali.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)