Eyadas al Gharibas nuteistas už pagalbą vykdant nusikaltimus žmoniškumui. Koblenco teismas jam skyrė puspenktų metų įkalinimo bausmę, pranešė naujienų agentūra DPA.

Tai pirmas kartas, kai koks nors teismas už Sirijos ribų paskelbia nuosprendį byloje dėl Sirijos vyriausybės pareigūnų nusikaltimų žmoniškumui. Vokiečių prokurorai rėmėsi universalios jurisdikcijos rimtų nusikaltimų atvejais principu, kad iškeltų šią bylą, kurioje dalyvavo Vokietijoje esantys nukentėjusieji ir atsakovai.

Nuosprendžio detalės kol kas nepaskelbtos, bet E. al Gharibas galėjo būti nuteistas kalėti daugiau kaip 10 metų. Teisėjai lengvinančiomis aplinkybėmis pripažino jo perbėgimą ir liudijimą teisme.

E. al Gharibas buvo apkaltintas tuo, kad priklausė skyriui, areštuodavusiam žmones po antivyriausybinių protestų Sirijos Dumos mieste ir veždavusiam juos į Al Chatibo sulaikymo centrą Damaske, kur jie būdavo kankinami.

44 metų E. al Gharibo ir Anwaro Raslano, kaip įtariama, buvusio Sirijos valstybės saugumo pulkininko, teismas prasidėjo pernai.

A. Raslanas kaltinamas tuo, kad vadovavo „sistemingam ir brutaliam“ daugiau kaip 4 tūkst. kalinių kankinimui minėtame centre nuo 2011 metų balandžio iki 2012 metų rugsėjo. Per tą laiką centre mirė mažiausiai 58 žmonės.

Verdiktas A. Raslanui turėtų būti paskelbtas vėliau šiais metais.

Žmogaus teisių organizacijos „Human Rights Watch“ (HRW) direktorė adjunktė tarptautinio teisingumo reikalams Balkees Jarrah sakė, jog E. al Gharibo nuteisimas „suteikia sirams tam tikros vilties, kad tai gali būti kelio į didesnį teisingumą pradžia“.

„Dviejų buvusių Sirijos pareigūnų teismas Vokietijoje už žiaurius nusikaltimus rodo, kad su vidaus impulsu, atkaklumu ir ryžtingais prokurorais aukoms įmanoma sulaukti sėkmės teisme“, – sakė ji.

Tarp teismui pateiktų įrodymų yra tūkstančių numanomų kankinimo aukų nuotraukos, kurias kontrabanda iš Sirijos išvežė vienas policininkas.

Sirijos vyriausybės pareigūnai teismo proceso metu neliudijo.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)