Tėvai, kurie nusprendžia savo mažais vaikais rūpintis namuose ir neleisti jų į valstybės remiamus lopšelius, nuo kitų metų sausio gaus po 100 eurų per mėnesį, sakė vyriausybės atstovas Steffenas Seibertas.

Kritikai šias išmokas praminė "namų židinio premija" motinoms, kurios lieka namuose ir verda valgyti savo atžaloms. Pasak priešininkų, tokios išmokos yra nevykusi atgyvena.

Tačiau kanclerės Angelos Merkel centro dešiniųjų koalicija teigia, kad tai yra teisingumo klausimas - galimybė tėvams rinktis valstybės remiamos vaikų priežiūros naudą arba auginti mažus vaikus namie.

Šeimos ministrė Kristina Schroeder savaitraščio "Der Spiegel" interneto svetainei trečiadienį sakė, kad ši vaiko išmokų schema 2013 ir 2014 metais kainuos 100-u mln. eurų mažiau nei buvo planuojama iš pradžių.

Tai taip pat galėtų "palengvinti tolesnes konsultacijas koalicijos grupėse", pakomentavo ji.

Pagrindinė opozicinė Socialdemokratų partija (SPD) nori sustabdyti šią išmokų schemą - arba aukštuosiuose parlamento rūmuose Bundesrate, arba federaliniame Konstituciniame Teisme.

"Šioje vietoje einame atgal", - visuomeninei televizijai "Phoenix" sakė SPD lyderio pavaduotoja Manuela Schwesig. Ji pridūrė, kad šiuos pinigus reikėtų verčiau investuoti į naujus lopšelius.

Pagal minimą įstatymo projektą, išmokos iš pradžių būtų mokamos antrais vaiko gyvenimo metais ir sudarytų 100 eurų per mėnesį, o nuo 2014 metų būtų mokamos ir trečiaisiais vaiko gyvenimo metais, kuomet sudarytų 150 eurų per mėnesį.

Išmokos būtų mokamos ir tuo atveju, jei abu tėvai dirba, o vaiku rūpinasi koks nors giminaitis arba auklė.