Profesinė sąjunga išplatino pareiškimą, kad „Boeing 737“, kurio registracijos numeris „EW-001PA“, priklauso „tam pačiam A. Lukašenkai, kuris nurodė šaudyti į demonstracijų dalyvius Baltarusijoje“.

„Mes, kompanijos „Lufthansa Technik“ aktyvistai, nepamirštame senos tarptautinio solidarumo tradicijos ir stojame petys į petį su baltarusių darbininkais“, – pareiškė kompanijos darbuotojai.

Šis įvykis primena prieš 31 metus buvusią panašią situaciją – tada darbininkai atsisakė techniškai patikrinti Rumunijos prezidento Nicolae Ceaușescu lainerį.

A. Lukašenkos lėktuvas nusileido Hamburgo Fuhlsbüttel rajone esančiame oro uoste spalio 13 d.

Profesinė sąjunga „Ver.di“ tikisi, kad „Lufthansa Technik“ administracija susilaikys nuo sankcijų tokiu atveju, jei darbuotojai ir darbuotojos nesutiks dirbti su tam tikru lėktuvu“.

„Ver.di“ pateikė reikalavimų Baltarusijos valdžiai – liautis slopinus protestus, suteikti teisę streikuoti ir organizuoti nepriklausomas profesines sąjungas, išlaisvinti visus politinius kalinius ir priimti atgal į darbus tuos, kurie buvo atleisti.

„Mes reikalaujame, kad A. Lukašenka atsistatydintų ir kad būtų surengti tikri demokratiniai rinkimai“, – rašoma dokumente.

Kompanijos „Lufthansa Technik“ atstovas paneigė pranešimą, kad darbuotojai atsisakė techniškai patikrinti baltarusių lėktuvą, kuriuo, manoma, skraido A. Lukašenka, rašo DW.

„Šiuo metu pas mus, Hamburge, esančių visų mūsų klientų lėktuvų techninis patikrinimas vyksta pagal grafiką“, – tokį atsakymą DW pateikė oficialus „Lufthansa Technik“ atstovas Hamburge Wolfgangas Reinertas, atsakydamas į klausimą, ar tiesa, kad kompanijos darbuotojai atsisakė atlikti reguliarią A. Lukašenkos lėktuvo techninę apžiūrą.

Pirmasis apie tai, kad „Lufthansa Technik“ darbuotojai atsisakė patikrinti A. Lukašenkos lėktuvą, pranešė leidinys „Naša Niva“. Tai liudijančio dokumento kopiją gavo ir DW.

Vokietija, Prancūzija ir Lenkija ragina surengti naujus rinkimus

Prancūzija, Vokietija ir Lenkija ragina surengti naujus rinkimus, rašoma bendrame vadinamojo Veimaro trikampio šalių užsienio reikalų ministrų pareiškime.

„Trys mūsų šalys griežtai smerkia Baltarusijos valdžios prievartą ir savavališkus sulaikymus po prezidento rinkimų, kurių rezultatų mes nepripažįstame. Jos (šalys) ragina surengti naujus laisvus ir sąžiningus rinkimus, laikantis tarptautinių standartų ir dalyvaujant Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos Demokratinių institucijų ir žmogaus teisių biuro stebėtojams, be kišimosi iš užsienio“, – rašoma bendrame pareiškime.

Berlyno, Paryžiaus ir Varšuvos atstovai palaiko ESBO pastangas užmegzti dialogą tarp Baltarusijos valdžios ir piliečių, ragina paleisti politinius kalinius ir pradėti bendradarbiavimą pagal ESBO Maskvos mechanizmą.

„Šalys sveikina tvirtą Europos Sąjungos atsaką paskelbiant sankcijas, kurių vykdymą nuolat stebės, ir pasirengimą imtis tolesnių baudžiamųjų priemonių, įskaitant priemones prieš subjektus ir aukšto rango oficialius asmenis, įskaitant Aliaksandrą Lukašenką“, – rašoma dokumente.

Prancūzija, Vokietija ir Lenkija taip pat ragina Europos Komisiją parengti ekonominės pagalbos Baltarusijai ir jos piliečiams planą.

„Sveikiname Vokietijos pilietinės visuomenės programą, skirtą vystyti bendradarbiavimą su pilietine visuomene Rytų partnerystės šalyje ir Rusijoje, kurioje gali dalyvauti lenkų ir prancūzų pilietinės visuomenės atstovai“, – rašoma dokumente.

Pagal šią programą pilietinei visuomenei paremti numatyta skirti apie milijoną eurų.

Baltarusijoje jau du mėnesius vyksta protestai prieš rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų rezultatus. Jų laimėtoju buvo paskelbtas nuo 1994-ųjų šalį valdantis A. Lukašenka. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Rugpjūčio 18 dieną opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos, laikančios save rinkimų nugalėtoja, šalininkai įkūrė Koordinacinę tarybą taikiam valdžios perdavimui organizuoti surengiant naujus rinkimus.

A. Lukašenkos režimas laiko Koordinacinę tarybą antikonstituciniu organu.

Šiuo metu praktiškai visi Koordinacinės tarybos prezidiumo nariai yra sulaikyti arba išvykę iš Baltarusijos.