Patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Herbertas Raymondas McMasteris ketvirtadienį sakė, kad D.Trumpas susitiks su V. Putinu ir dar keliais pasaulio lyderiais Didžiojo dvidešimtuko (G-20) metinio susitikimo Hamburge kuluaruose.

JAV prezidento laukia iššūkis dirbti su Rusija dėl bendrų tikslų Sirijoje ir Ukrainoje, taip pat potencialiai nepatogūs įtarimai dėl Maskvos kišimosi į JAV rinkimus bei kaltinimai, kad kai kurie jo aplinkos žmonės per 2016 metų rinkimų kampaniją ir valdžios perdavimo periodu galbūt slapta susitikinėjo su Rusijos pareigūnais.

Visos 17 JAV žvalgybos agentūrų sutiko, kad Rusija susijusi su praėjusiais metais įvykdytus įsilaužimus į Demokratų partijos elektroninio pašto sistemas ir kad Rusija stengėsi pakreipti prezidento rinkimus D.Trumpo naudai.

D. Trumpas bus spaudžiamas palaikyti JAV žvalgybos agentūras ir spausti V. Putiną dėl kišimosi į rinkimus. Iki šiol jis to nenorėjo daryti. D.Trumpo pažadas labiau bendradarbiauti su Rusija kėlė susirūpinimą, kad JAV turės mažiau galimybių ginti savo poziciją sprendžiant pasaulinės svarbos klausimus ir kad šis lyderis gali būti pernelyg palankus Rusijai.

D. Trumpas kategoriškai neigė, kad rinkimų kampanijos metu turėjo kokių nors kontaktų su Rusija. Rusijos pareigūnai neigė, kad kaip nors kišosi į 2016 metų rinkimus.

Putinas labai didelį dėmesį skiria optikai ir simbolizmui“, – sakė Julianne Smith, vadovaujant ankstesniam prezidentui Barackui Obamai dirbusi Nacionalinėje saugumo taryboje ir Gynybos departamente.

Daugelis administracijos pareigūnų mano, kad tokiu kebliu laikotarpiu Jungtinėms Valstijoms reikia išlaikyti atstumą nuo Rusijos ir bendrauti su ja labai atsargiai.

Kai kurie patarėjai rekomendavo geriau surengti greitą neformalų prezidento susitikimą užkulisiuose arba JAV ir Rusijos delegacijų „strategines stabilumo derybas“, kuriose prezidentai paprastai nedalyvauja, sakė dabartiniai ir buvę administracijos pareigūnai.

Jie nenorėjo skelbti savo pavardžių, nes neturėjo įgaliojimų oficialiai aptarinėti šių klausimų.

JAV ir Rusijos santykiai pablogėjo per aštuonerius B. Obamos valdymo metus, B. Obamos administracijai įvedus sankcijas Maskvai dėl Krymo aneksijos.

D. Trumpas dažnai sakydavo, jog tikisi pagerinti Amerikos santykius su Rusija. Tačiau lieka didelių nesutarimų dėl Ukrainos ir Sirijos, ir balandžio mėnesį D.Trumpas sakė, kad JAV ir Rusijos santykiai galbūt yra smukę „iki visų laikų žemiausio“ lygio.

Po Sovietų Sąjungos žlugimo Rusija stengėsi pasaulio arenoje tapti lygiaverte žaidėja su JAV: kur galėdama plėtė savo teritoriją, siekė atsverti JAV karinius veiksmus ir siekė parodyti esanti pajėgi varžytis su didžiausia pasaulio ekonomika.

H.R. McMasteris sakė, kad valstybės sekretorius Rexas Tillersonas imasi vadovauti ir „dalyvauja plačiose ... diskusijose apie trintį keliančius klausimus, problemas santykių srityje, bet taip pat siekia tyrinėti galimybes, kur galime dirbti drauge, bendrų interesų sritis“.

„Taigi, tai nesiskiria nuo mūsų diskusijų su bet kokia kita šalimi“, – pridūrė H.R. McMasteris.

D. Trumpas savo antrąją užsienio kelionę pradės Varšuvoje. Lenkijos sostinėje jis planuoja pasakyti svarbią kalbą Krasinskių aikštėje, kurioje stovi paminklas 1944 metų Varšuvos sukilimui.

D. Trumpas susitiks su Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda ir dalyvaus susitikime su Europos ir Baltijos šalių, dalyvaujančių Trijų jūrų iniciatyvoje, lyderiais. Šia iniciatyva siekiama išplėsti ir modernizuoti energetinius ir infrastruktūros ryšius centrinės Europos regione nuo Baltijos jūros šiaurėje iki Adrijos ir Juodosios jūrų pietuose.

Pasak Baltųjų rūmų pareigūnų, be susitikimo su V. Putinu, D.Trumpas dar planuoja Hamburge susitikti su kelių kitų šalių lyderiais – tarp jų Jungtinės Karalystės, Vokietijos, Kinijos, Pietų Korėjos, Meksikos, Indonezijos ir Singapūro.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (107)