„Galiu įsivaizduoti, kad sudarome sutartis, ir greitai“, – savaitinės spaudos konferencijos metu sakė jis ir pridūrė, kad Vokietija palaiko artimą ryšį su Rusija vakcinos klausimams aptarti.

Visgi yra viena būtina sąlyga – daugiau informacijos, kiek dozių Rusija galėtų pristatyti, nurodė jis.

„Labai pritarčiau, jei mes patys nuspręstume pasirašyti sutartį, jeigu Europos Sąjunga nieko nedarys“, – teigė J. Spahnas.

Vokietijoje COVID-19 situacija sudėtingėja, penktadienį dar kartą perspėta dėl „eksponentinio“ viruso plitimo.

Užsikrėtimo koronavirusine infekcija skaičius Vokietijoje auga „labai aiškiu eksponentiniu tempu“, didžiausioje Europos Sąjungos šalyje plintant itin užkrečiamoms viruso atmainoms, penktadienį paskelbė sveikatos apsaugos pareigūnai.

„Labai gali būti, kad per Velykas mūsų padėtis bus panaši į buvusiąją prieš Kalėdas, su labai dideliu [užsikrėtimo] atvejų skaičiumi, su dideliu sunkių atvejų ir mirties [atvejų skaičiumi], su perpildytomis ligoninėmis“, – žurnalistams sakė Roberto Kocho instituto (RKI) viceprezidentas Larsas Schaade.

Penktadienį RKI pranešė apie 17 482 per ankstesnę parą šalyje užregistruotus užsikrėtimo atvejus ir 226 naujus mirties nuo COVID-19 atvejus. Nepaisant mėnesius trunkančio karantino pastarųjų septynių dienų sergamumas pašoko iki 96 atvejų 100 tūkst. gyventojų.

Pirmadienį naujienų agentūra „Reuters“, cituodama ES diplomatinius ir oficialius šaltinius pranešė, kad Europos Sąjungos (ES) pareigūnai svarsto pradėti derybas dėl rusiškos vakcinos nuo koronaviruso „Sputnik V“ įsigijimo.

Tokios derybos reikštų, kad Rusijos visuotinio vakcinos tiekimo kampaniją viešai propaganda pavadinęs Briuselis, kuris yra kritikuojamas už lėtą vakcinaciją ES, kardinaliai pakeitė nuomonę.

Augant naujų atvejų ir mirčių skaičiui, ES valstybės narės Vengrija ir Slovakija jau įsigijo „Sputnik V“ dozių, nelaukdamos bendro 27 šalis vienijančio bloko sprendimo, skelbia „The Moscow Times“.

Norint pradėti derybas su „Sputnik V“ kūrėjais dėl vakcinos pirkimo, būtini keturių ES valstybių narių prašymai, nurodė „Reuters“, cituodama neįvardytą ES pareigūną, atsakingą už derybų vedimą su vakcinų gamintojais.

Šiuo metu „Sputnik V“ vertina ES vaistų reguliavimo institucija – Europos vaistų agentūra (EVA).

Jei „Sputnik V“ prisijungtų prie ES vakcinų arsenalo, tai būtų diplomatinis triumfas Rusijai, kurios prekyba su bloku ilgus metus stringa dėl sankcijų po Krymo aneksijos ir intervencijos Rytų Ukrainoje.

Jeigu EVA patvirtins „Sputnik V“, blokas tikriausiai pasidalys į dvi dalis: vienoje atsidurs bendradarbiavimui su Rusija pritariančios valstybės narės, kitoje – nepritariančios, „Reuters“ sakė ES diplomatas.

Atnaujinamas „AstraZeneca“ vakcinos naudojimas

Vokietija atnaujina vakcinavimą „AstraZeneca“ vakcina nuo koronaviruso, atsižvelgdama į Europos Sąjungos (ES) reguliavimo institucijų rekomendaciją, kad vakcinos teikiama nauda yra didesnė už riziką.

Europos vaistų agentūra (EMA) ketvirtadienį pareiškė negalinti atmesti ryšio tarp vakcinos ir nedidelio skaičiaus pranešimų apie susidariusius kraujo krešulius, todėl pacientams turėtų būti patarta atkreipti dėmesį į visus įspėjamuosius ženklus.

Šis žingsnis atvėrė kelią daugiau nei keliolikai Europos šalių, kurios pastarąją savaitę sustabdė vakcinos naudojimą, vėl pradėti ją naudoti.

Vokietijos institucijos pranešė, kad du dideli skiepijimo centrai, siūlantys „AstraZeneca“ vakciną Vokietijos sostinės gyventojams, vėl atsidarys penktadienį, o žmonės, kurie turėjo būti paskiepyti šią savaitę, galės gauti skiepus savaitgalį be naujo paskyrimo.

„AstraZeneca“ vakcinos naudojimo sustabdymas dar labiau sulėtino ir taip vangią vakcinavimo Vokietijoje kampaniją. Iki šiol šalyje buvo paskirstyta apie 10 mln. dozių. 8,4 proc. gyventojų jau yra gavę bent vieną dozę, o 3,7 proc. gyventojų – abi dozes.

Vokietijos ligų kontrolės agentūra pranešė apie 17 482 naujai patvirtintus COVID-19 atvejus praėjusią parą ir 226 mirčių atvejus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (323)