Teisingumo ministras Heiko Maasas paragino kruopščiai ištirti nusikaltimus, tarp kurių yra mažiausiai vienas išprievartavimas pagrindinėje miesto traukinių stotyje, kurioje buvo minia šventiškai nusiteikusių žmonių.

„Tai rodo naują nusikaltimų mastą, su kuriuo mes turime susitvarkyti“, – sakė jis žurnalistams ir pridūrė, kad šie nusikaltimai galėjo būti iš anksto „koordinuoti“.

„Pareigūnai intensyviai dirba, siekdami išsiaiškinti, kas už to slepiasi“, – kalbėjo ministras.

Paklaustas, ar šiuos nusikaltimus galėjo padaryti pabėgėliai, H.Maasas pareiškė, kad pareigūnai nustatinėja įtariamus nusikaltėlius.

„Svarbiausia ne tai, iš kur jie yra, o tai, ką jie padarė“, – pridūrė H.Maasas.

„Pats šios problemos iškėlimas iš šio konteksto, painiojimas su pabėgėlių problema, yra ne kas kita kaip eksploatavimas. Dabar laikas nustatyti faktus ir priimti sprendimą dėl būtinų padarinių“, – kalbėjo jis.

Kelno policijos pareigūnai pranešė iki antradienio sulaukę 90 baudžiamųjų kaltinimų. Liudininkai pasakojo, kad maždaug 20-30 jaunų „iš pažiūros arabų kilmės“ vyrų grupelės apsupdavo savo aukas, jas užpuldavo ir keliais atvejais yra apiplėšę, sakė pareigūnai.

„Mes manome, kad išaiškės daugiau žmonių“, – sakė policijos atstovas vokiečių naujienų agentūrai DPA.

Vidaus reikalų ministras Thomas de Maiziere'as taip pat sakė, kad jį pribloškė šie „niekingi“ išpuoliai.

„Tačiau dėl to pagrindiniai įtarimai neturėtų kristi ant pabėgėlių, iš kur jie bebūtų, siekiančių mūsų apsaugos nuo persekiojimo“, – sakė jis.

Vokietijos kanclerė A. Merkel pasmerkė moterų puldinėjimą Kelne

Vokietijos kanclerė Angela Merkel pasmerkė masinį moterų puldinėjimą Kelne Naujųjų metų naktį ir pareikalavo patraukti kaltininkus atsakomybėn.

Tai antradienį pareiškė oficialus VFR vyriausybės atstovas Steffenas Seibertas.

Kaip pranešė Kelno teisėsaugos institucijų darbuotojai, iki šiol apie 90 moterų kreipėsi į policiją dėl seksualinio priekabiavimo. Didžioji dalis šių incidentų įvyko aikštėje priešais centrinę geležinkelio stotį ir aplinkinėse gatvėse Naujųjų metų naktį.

Kelno merė Henriette Reker antradienį davė nurodymą sušaukti krizių štabą dalyvaujant policijos atstovams, apsvarstyti situaciją ir imtis priemonių nusikaltėliams išaiškinti.

Vokietijos teisingumo ministras Heiko Maas pažymėjo, jog „tikriausiai susiduriama su visiškai naujo pobūdžio organizuotu nusikalstamumu“. Visi teisės pažeidėjai turi būti nubausti, parašė ministras „Twitter“ paskyroje.

Policijos duomenimis, Naujųjų metų naktį aikštėje priešais geležinkelio stotį, netoli garsiosios Kelno katedros, susirinko apie tūkstantį „arabiškos išvaizdos“ vyrų. Jie pasidalijo į grupes, plėšė moteris, atiminėdami pinigus, mobiliuosius telefonus ir net drabužius, seksualiai priekabiavo prie jų. Kaip pranešė miesto policijos vadovas Wolfgangas Albers, užfiksuotas mažiausiai vienas išžaginimas.

Naujųjų metų naktį prie Kelno geležinkelio stoties budėjo apie 200 pareigūnų, bet jie visiškai nekontroliavo situacijos, kadangi aikštėje buvo labai daug žmonių. Keli pažeidėjai buvo sulaikyti. Kaip pranešė leidiniui „Koelner Express“ vienas iš policininkų, kai kurie iš jų turėjo pabėgėlių dokumentus.

Panašių incidentų Naujųjų metų naktį užfiksuota ir Hamburge, tik jų mastas buvo kur kas mažesnis.