Tarp 13 objektų buvo vazos, figūrėlės ir lėkštės, datuojamos nuo 250-ųjų iki 850-ųjų mūsų eros metų, nurodė Saksonijos ir Anhalto regiono vyriausybė.

Žemės ministras pirmininkas Reineris Haseloffas per penktadienį Berlyne vykusią ceremoniją perdavė juos Gvatemalos ambasadoriui Jorge'ei Lemcke'i Arevalo ir Meksikos ambasadoriui Francisco Quirogai.

Vienuolika objektų buvo pagaminti teritorijoje, kurioje dabar yra Gvatemala, bet tarp jų taip pat yra dvi figūrėlės iš Teotihuakano – didžiausio miesto centrinėje Meksikoje iki actekų, esančio maždaug už 40 kilometrų nuo Meksiko.

„Tai suteikia vilties, kad kiti panašių kūrinių privačiose kolekcijose savininkai eis tuo pačiu keliu – juos grąžins“, – per spaudos konferenciją sakė J. L. Arevalo.

F. Quiroga pavadino šį gestą „išskirtiniu pavyzdžiu“.

„Nelegali prekyba kultūros objektais turi būti sustabdyta ir įveikta“, – sakė R. Haseloffas ir pridūrė, kad šių objektų perdavimas skirtas informuotumui didinti.

„Objektų, prisiplėštų arba pavogtų buvusiose kolonijose, galima rasti ne tik muziejuose, bet ir mūsų rūsiuose ar palėpėse“, – sakė jis.

Ankstesnis sodybos savininkas 2007 m. palaidojo majų lobius dėžėje kartu su dviem Antrojo pasaulinio karo šautuvais, priklausiusiais jo seneliui. 2020 metais jis kreipėsi į policiją ir prisipažino apie dėžę jo sodybos rūsyje bei sakė, kad nori laikytis įstatymo dėl nelegalių ginklų perdavimo.

Policija rado ginklus, tačiau, jos nuostabai, taip pat aptiko į laikraštį suvyniotus daiktus, pranešė vietos prokurorai. Vyriškis teigė nežinantis nei apie daiktų kilmę, nei apie tikrąją jų vertę.

Pasak Saksonijos ir Anhalto valdžios, daiktus tikriausiai pavogė kapų plėšikai Gvatemaloje ir Meksikoje, o paskui pardavė juodojoje rinkoje.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)