„Tokių reikalavimų tikslas – pažeminti kitą pusę, tačiau kanclerė sureagavo ramiai ir neketina atsakyti į tokias provokacijas“, – pasakė ministras.

The Times“ teigimu, manoma, kad A. Merkel įteiktoje sąskaitoje nurodyta daugiau nei 300 milijardų JAV dolerių (apytikriai 278 mlrd. EUR) suma. Pranešama, kad šią sumą neva sudaro kasmetinė Vokietijos skola NATO, kuri kaupiasi nuo 2002 m., su pridėtomis palūkanomis.

Kiekviena NATO narė gynybai kasmet turėtų skirti 2 proc. bendrojo vidaus produkto. Vokietija didina išlaidas gynybai, bet jos indėlis šiemet vis vien yra gerokai mažesnis nei numatytieji 2 procentai.
Praeitą savaitę Berlynas atsikirto į D. Trumpo pareiškimą, esą Vokietija skolinga NATO didžiules sumas.

„NATO neturi sąskaitos, kurioje būtų registruojamos skolos“, – pareiškime nurodė Vokietijos gynybos ministrė Ursula von der Leyen, paklaususi, kaip skaičiuojamos karinės išlaidos ir pareiškusi, kad šalies finansinis įsipareigojimas kariniam aljansui nėra vienintelis matas.

„Išlaidos gynybai taip pat nukreipiamos į NATO taikos palaikymo misijas, į mūsų Europos misijas ir į mūsų indėlį kovoje su ISIS terorismu“, – pareiškė U. von der Leyen.