Netrukus naujienų agentūra DPA informavo apie dar vieną koronaviruso auką Vokietijoje – ja tapo 89 metų amžiaus Eseno gyventoja.

Šiaurės Reinas – Vestfalija yra koronaviruso plitimo Vokietijoje epicentras.

Esene, nepaisant medikų pastangų, mirė 89-erių moteris, kuriai virusas buvo diagnozuotas kovo 3-ąją.

„Labai apgailestauju dėl šios mirties“, – sakoma Eseno mero Thomo Kufeno pareiškime, kur jis reiškia užuojautą moters šeimai ir artimiesiems.

Heinsbergo pareigūnai žadėjo detaliau papasakoti apie mirties nuo koronaviruso atvejį per pirmadienį 18 val. 30 min. vietos (19 val. 30 min. Lietuvos) laiku rengiamą spaudos konferenciją.

Abu mirties atvejai – Šiaurės Reino-Vestfalijoje, daugiausiai gyventojų turinčioje Vokietijos žemėje, besiribojančioje su Belgija ir Nyderlandais.

Vokietijoje asmenų, kuriems patvirtintas koronavirusas, skaičius pirmadienį perkopė 1 tūkstantį.

Tačiau iki šiol vienintelis nuo koronaviruso miręs Vokietijos pilietis buvo 60 metų vokiečių turistas, miręs Egipte.

Kol kas Vokietijoje šio viruso protrūkis yra gana nedidelis, lyginant su kitomis jos Europos Sąjungos kaimynėmis, ypač Italija, kur koronavirusas pareikalavo 366 gyvybių, o juo užsikrėtė tūkstančiai žmonių.

„Čia, Vokietijoje, mes pirmaujame diagnozuojant, nustatant (šį virusą)", – anksčiau pirmadienį sakė Berlyno labdaringos ligoninės Virusologijos instituto direktorius Chirstianas Drostenas.

„Veiksmingiausia priemonė prieš koronavirusą yra laiko faktorius, jo plitimo sulėtinimas ir ištempimas per kuo ilgesnį laiko tarpą“, – nurodė kanclerė Angela Merkel.

Naujojo koronaviruso Covid-19 sukelto susirgimo protrūkis buvo užfiksuotas praėjusių metų gruodžio pabaigoje Kinijos Uhano mieste, kuriame gyvena 12 milijonų žmonių. Pasaulio sveikatos organizacija pripažino jį tarptautinio masto nepaprastąja situacija. Be Kinijos, infekuotųjų rasta daugiau kaip šimte šalių.

Kinijos valdžia iki šiol patvirtino daugiau kaip 80,7 tūkstančio užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejų, daugiau kaip 3,1 tūkstančio infekuotųjų jau mirė.

Pasaulyje užsikrėtusiųjų skaičius viršijo 100 tūkstančių, daugiau kaip 3,8 tūkstančio žmonių mirė.

Atšauktos eitynės Aušvice


Dėl naujojo koronaviruso pavojaus atidedamas kasmetinis „Gyvųjų žygis“, skirtas Aušvico-Birkenau koncentracijos stovyklos aukų atminimui pagerbti, sekmadienį organizatoriai.

Pasak jų, renginys, kuris buvo planuotas balandžio mėnesį, vykdavo Lenkijoje pastaruosius 32 metus iš eilės, ir kasmet pritraukdavo tūkstančius žmonių iš maždaug 40 šalių.

Holokaustą išgyvenę žmonės, svarbūs veikėjai ir jaunuoliai tradiciškai praeina pro vartus, įrengtus prie įėjimo į Aušvico stovyklą, o paskui žygiuoja daugiau nei 3 km iki Birkenau stovyklos, kur buvo sunaikinta dauguma aukų.

„Pasitarę su atitinkamomis sveikatos apsaugos įstaigomis ir pareigūnais, su skaudančia širdimi esame priversti paskelbti, kad atidedamas šių metų „Gyvųjų žygis“ Lenkijoje“, – sekmadienį išplatintame pareiškime cituojamas organizacinio komiteto pirmininkas Shmuelis Rosenmanas.


„Mūsų pagrindinis rūpestis yra daugybės dalyvių ir prie jų prisijungiančių Holokaustą išgyvenusių žmonių sveikata“, – pridūrė jis.

Nuo 1940 metų iki 1945-ųjų pradžios nacistinė Vokietija Aušvice-Birkenau nužudė apie 1,1 mln. žmonių, įskaitant milijoną žydų iš įvairių Europos šalių.

1945 metų sausį Raudonoji armija išvadavo stovyklą, kur taip pat žuvo apie 80 tūkst. ne žydų kilmės lenkų, 25 tūkst. romų ir 20 tūkst. sovietų karių.
Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis savo ruožtu pirmadienį paskelbė, kad keturiose sienos su Vokietija perėjose ir viename tokiame punkte Čekijos pasienyje bus tikrinama keleivių sveikatos būklė.

Premjeras pareiškė žurnalistams, kad dauguma lig šiol Lenkijoje nustatytų užsikrėtimo koronavirusu atvejų siejami su žmonėmis, atvykusiais iš užsienio.

Keliautojams bus matuojama temperatūra, taip pat bus renkama kontaktinė informacija, kad prireikus su jais būtų galima susisiekti.

M. Morawieckis paragino lenkus atšaukti visus planuojamus didelius renginius, o žmones, kuriems jau paskirtas karantinas – griežtai jo laikytis.