A. Merkel ragino piliečius Rytuose ir Vakaruose būti susitelkusius, be kita ko – ir koronakrizės akivaizdoje. „Mes žinome, kad šiandien vėl turime būti drąsūs, – kalbėjo ji. – Drąsūs žengti pirmyn, drąsūs įveikti vis dar esamus skirtumus tarp Rytų ir Vakarų, drąsūs vėl ir vėl reikalauti mūsų visos visuomenės susitelkimo ir jo siekti“.

Kanclerė gyrė pastangas visų kelyje į Vokietijos vienybę. „Mes visi galime džiaugtis, kad šiandien taikiai ir laisvai minime Vokietijos vienybės metines, – sakė ji. – Reikėjo drąsos tai pasiekti – žmonių tuometinėje VDR drąsos išeiti į gatves ir pradėti taikią revoliuciją. Ir žmonėms VFR reikėjo drąsos eiti vienybės keliu“. Drąsūs, anot A. Merkel, buvo ir Vokietijos partneriai, pasitikėję Vokietija.

Vokietijos prezidentas F. W. Steinmeieris savo kalboje taip pat kalbėjo apie susitelkimą. „Mūsų šalis šiais korona-laikais demonstruoja, kad esame vieningi, kad esame stiprūs ir veikiame atsakingai“, – sakė jis.

Prezidentas pabrėžė: „Taip, mes šiandien gyvename geriausioje Vokietijoje, kokia tik yra buvusi“. Jis padėkojo visiems, prie to prisidėjusiems.

Vienybės diena yra džiaugsmo, prisiminimų ir padrąsinimo diena, tęsė F. W. Steinmeieris. Vokietija tapo suvienyta, laisva ir demokratiška šalimi Europos viduryje. „Jokia pandemija nesutrukdys mums tuo didžiuotis“, – kalbėjo prezidentas.

Dėl pandemijos pagrindinės iškilmės šiais metas vyko ypatingomis sąlygomis: jos buvo mažesnės nei iki šiol, dalyviai laikėsi atstumo ir dėvėjo kaukes.