Daugiausia gyventojų turinti Europos valstybė nori atsikratyti šio įvaizdžio, palaipsniui imdamasi vis didesnio gynybinio vaidmens NATO ir Europos Sąjungos struktūrose.

Šis tikslas, kuris yra prieš du dešimtmečius prasidėjusių debatų rezultatas, pateikiamas Vokietijos naujose karinėse gairėse – gynybos ministerijos parengtoje vadinamojoje Baltojoje knygoje, kuri bus pristatyta trečiadienį.

Šios gairės žymi pokyčius Vokietijai, kuri, slegiama kaltės dėl nacių teroro ir Holokausto, dešimtmečius nedrįso žengti ryžtingesnių žingsnių pasaulio arenoje ir ilgą laiką nesiuntė savo karių į misijas užsienyje.

Baltoji knyga, pirmasis tokio pobūdžio dokumentas per dešimtmetį, numato, kad ateityje bus sukurta Europos valstybių gynybos sąjunga.

Tai praėjusio amžiaus šeštojo dešimtmečio idėja, kurią tuo laikotarpiu atmetė Prancūzija, dabar vėl gaivinama Europai nerimaujant dėl neprognozuojamos Rusijos ir mėginant atsigauti po „Brexit“ referendumo Didžiojoje Britanijoje.

„Į Vokietiją vis labiau žiūrima kaip į vieną iš pagrindinių veikėjų Europoje“, – rašoma dokumento projekte, kurį matė naujienų agentūra AFP.

„Vokietijai, šaliai, kurios ryšiai itin globalūs, tenka atsakomybė aktyviai padėti formuoti pasaulio tvarką“, – rašoma dokumente, kuriame pabrėžiama, kad šalis pasirengusi „prisiimti atsakomybę“ ir „padėti spręsti dabartinius ir būsimus saugumo bei humanitarinius iššūkius“.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)