Interviu laikraščiui „Financial Times“ Vokietijos ministras sakė, kad Europos Sąjunga negali trečią kartą atidėti „Brexit“ proceso, ir įspėjo Didžiosios Britanijos lyderius, kad prašymas dar kartą atidėti „Brexit“ būtų suprastas, kaip Didžiosios Britanijos ketinimas vis dėlto pasilikti Europos Sąjungoje.

„Dar vienas pratęsimas galėtų pasiųsti signalą, kad jie ketina pasilikti ES, nepaisant visko“, - sakė H. Maasas.

„Jie turės nuspręsti, ko jie nori, iki spalio. Negali vilkinti „Brexit“ dešimtmetį“, - pridūrė ministras.

Praėjusią savaitę likusios 27 ES valstybės narės pritarė „Brexit“ atidėjimui iki spalio 31 dienos. Pagal susitarimą Didžioji Britanija iš ES galės išstoti ir anksčiau.

Dabar veiksmų turi imtis Didžioji Britanija. Šalis gali pritarti esamam „Brexit“ susitarimui, permąstyti savo strategiją ar atsisakyti planuojamo išstojimo iš ES. Jei parlamentas Londone pritars vyriausybės su ES išsiderėtai išstojimo sutarčiai, Didžioji Britanija iš ES galės išstoti ir anksčiau.

Tačiau datos atidėjimas yra susietas su aiškiomis sąlygomis. Britai gegužę turės dalyvauti Europos Parlamento rinkimuose.

Iš pradžių Didžioji Britanija turėjo išstoti kovo 29 d., tačiau, britų parlamentui kelis kartus didele persvara atmetus premjerės Theresos May su ES suderėtą sutartį dėl išstojimo sąlygų, šalis atsidūrė aklavietėje. ES pirmiausiai sutiko atidėti „Brexit“ iki gegužės 22 d., jei britų parlamentas patvirtins sutartį, arba iki balandžio 12 d., jei sutartis vėl bus atmesta.

Kadangi britų parlamentarai trečią kartą atmetė „Brexit“ sutartį, šaliai grėsė išstojimas be sutarties balandžio 12 d. Briuselyje buvo surengtas skubus ES viršūnių susitikimas, kuriame sutarta atidėti „Brexit“ iki spalio pabaigos.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel, kaip ir dauguma kitų ES lyderių, pasisakė už ilgesnį „Brexit“ atidėjimą - nuo devynių iki dvylikos mėnesių. Tuo metu Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas norėjo trumpesnio atidėjimo.

Interviu H. Maasas pabrėžė, kad vis dar neprarado vilties, jog britų parlamentas pritars Th. May suderėtai sutarčiai iki kitą mėnesį vyksiančių Europos Parlamento rinkimų.

„Tik pagalvokite: Jūs sakote, kad norite palikti ES, ir tada rengiate Europos Parlamento rinkimus“, - teigė H. Maasas.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)