„Žinoma, kol kas tai nėra intervencija. Kaip ten bebūtų, tai labai aiškus signalas: esant dabartinėms aplinkybėms ir dėl valdžios kovojant autokratui Nicolas Maduro ir opozicijos lyderiui Juanui Guaido, ši karinė akcija neabejotinai yra ne kas kita, o kišimasis į šios Lotynų Amerikos šalies vidaus reikalus“, – įsitikinęs straipsnio autorius.

Maskva Venesueloje turi svarbių interesų. Ši šalis yra vienas iš didžiausių rusiškų ginklų pirkėjų visame pasaulyje, N. Maduro už juos Maskvai sumokėjo daug milijardų. Taip pat ir šalies aukso atsargomis. (...) Jis taip pat pažadėjo „Rosneft“ ir „Gazprom“ dalį pajamų, gautų iš naftos ir dujų gavybos“, – teigiama straipsnyje.

Tuo atveju, jeigu Venesueloje pasikeistų valdantysis režimas, visa tai būtų pastatyta ant kortos, o to labiausiai Maskva ir baiminasi.

„Dėl šios priežasties jos strategija vadinasi „Autokrato gelbėjimas“ – taip pat, kaip buvo ir Sirijoje. Sutampa ir scenarijai. Rusijos prezidentas – azartiškas šaltakraujiškas žaidėjas. Jis renkasi greitą karinę akciją ir kliaujasi tuo, jog Vakarai nepasirengę atvirai konfrontacijai. Tai puikiai suveikė ne tik gelbėjant Sirijos prezidentą Basharą Assadą. Tai tapo sėkmės istorija ir Krymo okupacijos atveju“, – rašo žurnalistas.

Rusijos karių atvykimas į Venesuelą taip pat skirtas pademonstruoti, jog Venesuelos opozicijai „stinga drąsos pakeisti režimą“. Praeityje visi taikūs valdžios pasikeitimai iš diktatūros į demokratiją pavykdavę tik dėl to, jog opozicija gali į savo pusę patraukti senąjį elitą, pirmiausia – saugumo jėgas. J.Guaido, panašu, tai nepavyksta“, – rašo „Der Tagesspiegel“.

Rusų karių buvimas Venesueloje pažeidžia šalies konstituciją, antradienį pareiškė venesueliečių opozicijos lyderis, JAV ir kelių dešimčių jų sąjungininkių pripažįstamas laikinuoju valstybės vadovu, Juanas Guaido.

„Atrodo, kad (prezidento Nicolas Maduro vyriausybė) nepasitiki savo kariais, nes atsiveža kitų... (taip) dar kartą pažeisdama konstituciją“, – opozicijos kontroliuojamame Nacionaliniame Susirinkime įstatymų leidėjams sakė J. Guaido.

Įstatymų leidėjai tvirtina, kad tik jie turi teisinę galią įsileisti užsienio karines misijas į Venesuelą.

Tuo metu Rusijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad Maskvos sprendimas atsiųsti kariškių į Karakasą neprieštarauja Venesuelos įstatymams.

Praeitą savaitgalį buvo pranešta, kad į Karakasą atskrido du Rusijos kariniai transporto lėktuvai, atgabenę 35 tonas karinės įrangos ir apie 100 karių.

Antradienį paskelbtame pranešime Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova sakė, kad Maskva „vysto bendradarbiavimą su Venesuela griežtai laikydamasi tos šalies konstitucijos ir visiškai gerbdama jos teisės normas“.

„Rusijos specialistų buvimą Venesuelos teritorijoje reglamentuoja Rusijos ir Venesuelos vyriausybių susitarimas dėl karinio ir techninio bendradarbiavimo, pasirašytas 2001-ųjų gegužę“, – pridūrė M. Zacharova.

Naftos turtinga Venesuela patyrė ekonomikos krachą, pasižymintį hiperinfliacija bei pagrindinių prekių stygiumi ir privertusį milijonus gyventojų pabėgti iš šalies ar gyventi pusbadžiu.

Vašingtonas ir jo sąjungininkai palaiko Venesuelos opozicijos lyderį J. Guaido ir pripažįsta jį laikinuoju šalies vadovu, tačiau Rusija ir Kinija išreiškė politinę ir ekonominę paramą prezidentui N. Maduro.

JAV nacionalinio saugumo patarėjas Johnas Boltonas pirmadienį perspėjo, kad Vašingtonas „netoleruos“ užsienio karinio kišimosi į Vakarų pusrutulio reikalus, aiškiai turėdamas omenyje Rusijos kariškių atvykimą į krizės krečiamą Venesuelą.

Jungtinės Valstijos netoleruos priešiškų karinių galimybių kišimosi į Vakarų pusrutulio bendrus demokratijos, saugumo ir įstatymų viršenybės siekius. Venesuelos kariuomenė turi palaikyti Venesuelos žmones“, – sakoma J. Boltono „Twitter“ žinutėje.

Pareigūnas pridūrė, kad Jungtinės Valstijos „siunčia maisto ir vaistų, kad padėtų Venesuelos žmonėms. Užuot siuntusi branduolinius ginklus galinčius nešti bombonešius ir specialiąsias pajėgas korumpuotam diktatoriui paremti, Rusija turėtų dirbti su tarptautine bendruomene, kad palaikytų Venesuelos žmones.“

Amerikos šalių organizacija (OAS) pirmadienį irgi pasmerkė Rusijos karių buvimą Venesueloje.

„Neleistina, kad užsienio vyriausybė vykdytų karinio bendradarbiavimo programas su valdžią uzurpuojančiu režimu... taip pat keliančiu taikai ir saugumui (Vakarų) pusrutulyje“, – sakoma OAS pranešime.

OAS nepripažįsta Venesuelos prezidento Nicolas Maduro vyriausybės ir laikinuoju šalies vadovu laiko opozicijos lyderį Juaną Guaido.