Transliuotojo NDR tinklalaidėje, kurią veda Ch. Drostenas, vienas didžiausių koronavirusų ekspertų pasaulyje, jis pasakojo nerimaujantis, kad tokie protrūkiai kaip mėsos kombinate Šiaurės Reino-Vestfalijos federalinėje žemėje ir kitur paskatins tolesnį viruso plitimą tarp gyventojų.

Pasak „Charite“ ligoninės Berlyne mokslininko, dabar svarbiausias dalykas yra sustabdyti virusą, kad šis plačiai nepasklistų.

Kaip rašo thelocal.de, virusologo teigimu, šiuo metu keliose vietose, įskaitant Berlyną, matyti aiškūs ženklai, kad Sars-CoV-2 sugrįžta. Ch. Drosteno manymu, jei norima išvengti antrosios viruso bangos, reikia būti labai atsargiems.

Ch. Drostenas priminė pietines JAV valstijas, kuriose klostosi „siaubinga situacija“. Jo manymu, ten ribojimai buvo sušvelninti pernelyg anksti.

„Nesu nusiteikęs optimistiškai ir nemanau, kad pandemijos intensyvumo atžvilgiu po mėnesio padėtis tebebus tokia rami kaip dabar“, – apie situaciją Vokietijoje kalbėjo Ch. Drostenas.

„Mano manymu, po dviejų mėnesių turėsime problemų, jei dabar ir vėl neįjungsime visų pavojaus jutiklių“, – sakė mokslininkas. Jo teigimu, gyventojai turi suvokti, kad sveikatos institucijoms reikalinga parama, o žmonėms reikia laikytis socialinio atstumo ir higienos taisyklių.

Ch. Drostenas, kurio tyrimai nukreipti į naujuosius virusus, Vokietijoje nuo COVID-19 pradžios tapo kultine asmenybe, o jo tinklalaidė tapo populiariausia šalyje.

Jis teigė, kad Vokietijos valdžia ir tarnybos dabar privalo imtis veiksmų virusui sulaikyti – kitaip rizikuojama šiemet sulaukti antrosios viruso bangos. Virusologo teigimu, kai kuriose vietose, įskaitant Berlyną, jau matyti akivaizdžių ženklų, kad COVID-19 sugrįžta, rašo businessinsider.com.

Ch. Drostenas buvo tarp tų, kurie 2003 m. identifikavo SARS virusą. Jis tapo ir vienu iš ekspertų, konsultuojančių dabartinės koronaviruso pandemijos metu.

Dar 2017 m. Ch. Drostenas pranašiškai perspėjo: „Didžiausią pavojų mums kelia iš gyvūnų pasaulio kylantys ir per kvėpavimo takus į organizmą patenkantys virusai. Koronavirusai kaip tik tokie ir yra. Padidėjęs globalaus pasaulio mobilumas palankus sparčiam tokių virusų plitimui.“