Klinikoje „Charité“ dirbantis C. Drostenas sakė, kad Vokietijoje įmanomas toks scenarijus, kai artėjant žiemos sezonui, panašiai kaip kasmetinio skiepijimo nuo gripo metu, papildomą vakcinos dozę gaus „ne tik labai siaurai apibrėžtoms rizikos grupėms priklausantys asmenys“.

Tinklalaidės „Coronavirus Update“ metu jis samprotavo, kad rudenį tikriausiai bus galima naudoti atnaujintas vakcinas, apsaugančias nuo naujų koronaviruso atmainų, praneša thelocal.de.

C. Drostenas pareiškė, kad papildomos dozės greičiausiai reikės todėl, jog COVID-19 infekcija persirgusių ir nuo jos paskiepytų žmonių gleivinėje esantys tam tikri antikūnai laikui bėgant susilpnėja.

Visgi šie teiginiai tebėra spėlionės, nes kol kas nežinoma, kuriam laikui įgyjama apsauga gleivinėje pasiskiepijus nuo koronaviruso.

Virusologas taip pat nurodė, kad net paskiepyti žmonės gali šiek tiek prisidėti prie viruso platinimo, praėjus tam tikram laikui nuo vakcinacijos. Vis dar nėra aišku, koks yra tokio perdavimo efektyvumas.

Mokslininkai visame pasaulyje diskutuoja, ar pasiskiepijus nuo koronaviruso reikia papildomų vakcinos dozių. Kol kas atliktų tyrimų rezultatai rodo tik kas nutinka praėjus nedaug laiko po vakcinacijos, kai paskiepyti žmonės įgyja optimalią imuninę apsaugą, kalbėjo C. Drostenas.

Pasak jo, po kelių mėnesių vaizdas pasikeis. „Tada šios vakcinos greičiausiai nebe taip gerai apsaugos nuo viruso perdavimo“, – sakė jis ir pridūrė, kad į šį veiksnį vertėtų atsižvelgti, tačiau jis neturėtų šokiruoti.

Vokietis paaiškino, kad kvėpavimo takų ligos skiriasi, pavyzdžiui, nuo tymų ir kad imunitetas tokiems gleivinės virusams nesusiformuoja visam gyvenimui. Kita vertus, virusologas pabrėžė, kad nederėtų nerimauti, jog pandemija niekada nesibaigs.

„Tai, ką čia matome, yra gana normalūs dalykai, kurių taip pat tikimės, kol virusas mėgina prisitaikyti ir virsti endeminiu“, – teigė C. Drostenas.

Savo ruožtu „BioNTech“ vadovas ir vienas iš įkūrėjų Uguras Sahinas trečiadienį žurnalistams sakė, kad vakcinai, kurią jo bendrovė sukūrė kartu su „Pfizer“, greičiausiai reikės trečiosios dozės.

Tokią mintį jis išsakė pristatydamas tyrimo, atskleidusio, jog, bėgant laikui, mažėja pasiskiepijusiųjų imuninės sistemos atsakas, išvadas, skelbia „Associated Press“.

Remiantis tyrimais, „BioNTech-Pfizer“ vakcinos veiksmingumas po pusės metų nuo 95 proc. sumažėja iki 91 proc. U. Sahinas teigia, kad dviem vakcinos dozėmis paskiepyti žmonės trečiąją dozę turėtų gauti praėjus 9-12 mėnesių po pirmojo skiepo.

„Tai reiškia, jog tam, kad vakcina būtų beveik 100 proc. veiksminga, reikalinga trečia dozė. Prognozuočiau, kad gali reikėti skiepus atnaujinti kiekvienais metais, galbūt kas pusantrų“, – U. Sahinas.

Naujų atmainų atsiradimas verčia abejoti šiuo metu naudojamų vakcinų veiksmingumu. U. Sahinas sako, kad jo bendrovė savos vakcinos veiksmingumą patikrino su daugiau nei trisdešimt vakcinos atmainų, įskaitant ir britiškąją. „BioTech“ išsiaiškino, kad jų vakcina apsaugos nuo visų bandytų atmainų, jos pakanka ir saugantis nuo tų, kurių neatremia.

Viena „Pfizer“ ar „Vaxzevria“ vakcinos dozė iki 50 proc. sumažina riziką užkrėsti COVID-19 šeimos narius

Delfi primena, kad Anglijoje atlikto tyrimo rezultatai rodo, kad viena „Pfizer“ ar „Vaxzevria“ („Astrazeneca“) skiepo dozė iki 50 proc. sumažina riziką užkrėsti to paties namų ūkio gyventojus.

Anglijos visuomenės sveikatos agentūros (PHE) atliktame tyrime nustatyta, kad per tris savaites po pirmosios skiepo dozės COVID-19 užsikrėtę žmonės nuo 38 iki 49 proc. rečiau užkrėsdavo savo šeimos narius, palyginti su visiškai neskiepytais žmonėmis.

„Tai yra puiki žinia – mes jau žinojome, kad vakcinos gelbėja gyvybes, o šis tyrimas atskleidė visapusiškus duomenis iš realaus pasaulio, kad jos taip pat sumažina šio mirtino viruso užkrečiamumą“, – teigė Jungtinės Karalystės (JK) sveikatos apsaugos sekretorius Mattas Hancockas.

„Šitaip dar labiau įtvirtinama tai, kad vakcinos yra geriausias būdas užbaigti šią pandemiją, nes vakcinos jus apsaugos ir gali užkirsti kelią ligos perdavimui kam nors iš jų namų ūkio“, – pridūrė M. Hancockas.

Studijos metu ištirti 57 tūkst. kontaktų 24-iuose tūkst. namų ūkių, kur buvo nustatyta COVID-19 liga pirmąja doze paskiepytiems žmonėms, ir palyginti su beveik milijonu kontaktų tarp neskiepytų žmonių.

Ankstesniuose tyrimuose jau buvo nustatyta, kad po pirmosios skiepo dozės rizika užsikrėsti simptomine COVID-19 liga sumažėja iki 65 proc.

Šeimos yra laikomos aukštos COVID-19 rizikos zonomis, todėl „panašių rezultatų galima tikėtis ir kitose situacijose su panašiomis viruso perdavimo rizikomis“, teigiama PHE.

„Vakcinos ne tik sumažina ligos sunkumą ir užkerta kelią šimtams mirčių kasdien, bet ir sumažina riziką užkrėsti kitus“, – teigė PHE imunizacijos direktorė Mary Ramsay.

Ankstesnėse PHE studijose skaičiuota, kad sėkminga JK vakcinacijos kampanija išgelbėjo apie 10 400 vyresnių nei 60 metų amžiaus žmonių gyvybių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (214)