Skelbiama, kad A. Navalnui atjungtas dirbtinio plaučių ventiliavimo aparatas, jis jau kvėpuoja pats.

„Jis reaguoja į žodinius stimulus“, – sakoma klinikos „Charite“ pranešime, kuriame taip pat nurodoma, kad 44-erių A. Navalno būklė „pagerėjo“.

„Pavyko užbaigti medikamentinę komą pacientui. Pacientas palaipsniui atjungiamas nuo mechaninės ventiliacijos. Jis reaguoja į žodinius stimulus. Vis dar negalima įvertinti ilgalaikių sunkaus apnuodijimo pasekmių“, – sakoma pranešime.

Praėjusią savaitę skelbta, kad „Charite“ klinikos prašymu buvo atlikti A. Navalno odos, kraujo ir šlapimo mėginių tyrimai. Laboratorijos darbuotojai visuose mėginiuose rado „Novičiok“ grupei priklausančios nuodingosios medžiagos pėdsakų.

Anot Vokietijos žurnalo „Der Spiegel“, šią informaciją uždaro susitikimo su Bundestago (Vokietijos parlamento) nariais pranešė valstybės sekretorius gynybos klausimais Gerdas Hoofe.

Kaip rašo „Der Spiegel“, nuodingosios medžiagos kiekis A. Navalno odos, kraujo ir šlapimo mėginiuose buvo minimalus, tačiau jų tyrimų rezultatai yra patikimi.

Remiantis žurnalo duomenimis, nuodingosios medžiagos pėdsakų taip pat buvo aptikta ant buteliuko, kurį A. Navalnas turėjo su savimi ir kurį jo giminaičiai perdavė Berlyno gydytojams. Spėjama, kad opozicionierius iš buteliuko gėrė po apnuodijimo, todėl ant jo liko nuodingosios medžiagos.

Kremlius atkakliai pirmadienį pasmerkė „bandymus apkaltinti Rusijos valstybę dėl opozicijos politiko Aleksejaus Navalno apnuodijimo“, pavadindamas juos „absurdiškais“.

„Bandymai kažkaip susieti Rusiją su tuo, kas įvyko, mums nepriimtini, jie absurdiški“, – žurnalistams sakė prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas.

A. Navalno bendražygiai teigia, kad nervus paralyžiuojančios medžiagos „Novičiok“ panaudojimas rodo, kad už tai atsakinga gali būti tik Rusijos valstybė, bet Kremlius nuožmiai neigia bet kokias sąsajas su incidentu.

Rusijos pareigūnai, be kita ko, tvirtina, kad Vokietija dar nepasidalino su Rusija jokiomis tyrimų išvadomis.

„Tikimės, kad ateinančiomis dienomis iš Vokietijos bus pateikta informacija. Mes to laukiame“, – teigė D. Peskovas.

Rusų medikas pirmadienį pateikė savo versiją dėl A. Navalno. Pasak jo, Omsko ligoninėje pradžioje A. Navalnas buvo gydomas dėl spėjamo apnuodijimo „Novičiok“ medžiaga. Tačiau laboratoriniais tyrimais tai esą nebuvo patvirtinta. Apie tai „Reuters“ kalbėjo gydytojas Aleksandras Sabajevas.


Anot jo, gauti rezultatai rodė, kad sutrikusi A. Navalno medžiagų apykaita. Todėl esą gydymas atropinu buvo nutrauktas. „Kaip toksikologas esu tikras: tai nebuvo „Novičiok“, – atkakliai tikino A. Sabajevas.

Šiaurės Atlanto aljanse neabejojama, kad rusų opozicionierius Aleksejus Navalnas buvo apnuodytas nervus paralyžiuojančia medžiaga iš „Novičiok“ grupės, penktadienį pareiškė NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

„Vokietija informavo sąjungininkes apie specialios laboratorijos atliktų tyrimų rezultatus. Jie įrodo, kad, be jokių abejonių, ponas Navalnas buvo apnuodytas nervus paralyžiuojančia medžiaga iš „Novičioko“ grupės“, – sakė NATO vadovas spaudos konferencijoje. Jis pridūrė, kad „šio [cheminio] ginklo panaudojimas kelia pasibaisėjimą, ir visos NATO sąjungininkės šiandien vieningai pasmerkė šią ataką“.

„Bet koks cheminių medžiagų panaudojimas liudija nepagarbą žmogaus gyvybei ir yra nepriimtinas tarptautinių normų pažeidimas“, – pažymėjo J. Stoltenbergas. NATO taip pat paragino Maskvą atlikti tarptautinį tyrimą dėl A. Navalno apnuodijimo ir atskleisti Cheminio ginklo draudimo organizacijai (OPCW) „Novičioko“ programą.

„Rusijos vyriausybė turi pilnai bendradarbiauti su Cheminio ginklo draudimo organizacija atlikdama nešališką tarptautinį tyrimą“, – sakė J. Stoltenbergas po skubaus Šiaurės Atlanto tarybos susitikimo.

44 metų A. Navalnas rugpjūčio 20-ąją blogai pasijuto lėktuve, kuriuo iš Tomsko miesto Sibire turėjo grįžti į Maskvą. Lėktuvas nutūpė Omske ir dvi dienas A. Navalnas buvo gydomas šio miesto ligoninėje, o vėliau buvo perkeltas specializuotam gydymui į kliniką Berlyne.

Rugsėjo 2 dieną Berlynas paskelbė, jog kariškių laboratorijoje atlikti medicininiai testai pateikė „aiškių įrodymų“, kad A. Navalnas buvo paveiktas kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga iš „Novičioko“ grupės.