Toks testo trūkumas gali sužlugdyti pastangas naudoti šiuos greitus ir pigius testus, jau plačiai taikomus Vokietijoje, Jungtinėje Karalystėje ir Jungtinėse Valstijose nusprendžiant, kas gali saugiai lankytis žmonių susibūrimų vietose, tinklalaidėje teigė Christianas Drostenas, Berlyno „Charité“ ligoninės virusologijos skyriaus vadovas.

Gali prireikti ne vieno mėnesio, kol šį reiškinį pagrįs klinikiniai duomenys mokslo žurnaluose, sakė jis. Todėl kol kas nedidelė dalis žmonių, manančių, jog yra sveiki, tą pačią dieną atlieka tiek greitąjį antigenų testą, tiek molekulinį testą, kaip kad tą, kuris paremtas atvirkštinės transkripcijos polimerazės grandininės reakcijos (PGR) metodu, auksiniu tikslumo standartu.

„Visa, ką galiu pasakyti dabar kaip ekspertas, turintis profesinės patirties, – deja, bent jau taip atrodo, – sakė Ch. Drostenas. – Tokie pavojai egzistuoja.“

Paprastai infekuotas žmogus gali perduoti koronavirusą kitiems maždaug per aštuonias dienas, – laikotarpį, kuris prasideda porą dienų prieš pasireiškiant simptomams. Nors PGR testais galima nustatyti ikisimptomines infekcijas, jie nėra dažnai naudojami šiuo tikslu, nebent žmogus žino turėjęs kontaktą su virusu.

Molekuliniai testai yra sudėtingi ir brangūs, ir žmonėms rezultatų neretai tenka laukti dieną ar dvi, per kurias užvilkinamas kontakto atsekimas ir izoliacija, galintys nutraukti plitimo grandines.

Greiti ir pigūs greitieji antigenų testai dažnai giriami kaip galimas tokių problemų sprendimas. Nors jie nėra tokie jautrūs kaip PGR testai, yra prieinamų variantų, kurie yra gana patikimi, ypač kai žmonės atlieka juos keletą kartų per savaitę. Kadangi juos atlikti paprasta, jais galima susekti COVID infekcijas, kurios kitu atveju galbūt nebūtų nustatytos.

Jungtinių Valstijų reguliuotojai balandį leido naudoti „Abbott Laboratories“ ir „Quidel Corp.“ pagamintus greituosius testus, kuriuos galima atlikti namuose ir kuriems nereikia recepto, taip sudarydami sąlygas įsigyti jų mažmeninėse parduotuvėse.

Kovą publikuotame moksliniame pranešime – dar nerecenzuotame – Rebeccos L. Smith vadovaujami mokslininkai iš Ilinojaus universiteto (Erbana – Šampeinas), nustatė, kad, be kitų dalykų, PGR testais iš tiesų efektyviau nustatomi ankstyvieji užsikrėtimai nei pasitelkus „Quidel“ greituosius antigenų testus. Bet skirtumas sumažėja po kelių dienų, žmonėms pakartotinai atlikus skirtingus testus.

Tuo tarpu kiti tyrimai parodė, kad nors PGR testais infekcijos iš tiesų nustatomos anksčiau nei greitaisiais antigenų testais, šis privalumas trunka „maždaug dieną ar net trumpiau“, sako Jitka Polechova iš Vienos universiteto, parašiusi apžvalgą, kurioje lyginami PGR testai su antigenų testais.

„Panašus veiksmingumas“

„Atsižvelgus į tai, kad PGR testų rezultatų paprastai nesulaukiama per dieną, abu testavimo metodai, jeigu naudojami teisingai ir dažnai, yra panašaus veiksmingumo siekiant užkirsti kelią viruso plitimui“, – sakė J. Polechova.

Anot Ch. Drosteno, plačiau naudojant greituosius antigenų testus, aiškėja, kad tokiomis priemonėmis žmonėms kartais nustatomas neigiamas testo rezultatas, prieš atsirandant COVID simptomams ir vėliau nustatant teigiamą rezultatą.

Viruso atmainų plitimas galėtų būti viena iš tokio atvejų nustatymo vėlinimo priežasčių, sako Ch. Drostenas.

Kitas veiksnys gali būti susijęs su tuo, kad greitiesiems antigenų testams naudojami tepinėliai paprastai surenka negyvas žmogaus ląsteles su daugybe viruso baltymų. Tačiau per pirmąsias kelias užsikrėtimo dienas dauguma žmogaus ląstelių vis dar gyvos ir štampuoja naujas viruso kopijas, kas apsunkina galimybes nustatyti viruso baltymus, sakė Ch, Drostenas.

Tuo tarpu PGR testais galima užfiksuoti teigiamą rezultatą, nustačius nedidelį viruso nukleorūgščių kiekį.

Naudingos priemonės

Net jeigu antigenų testais nenustatomi ankstyvieji pirmųjų dienų užsikrėtimai, jie vis tiek yra veiksmingos priemonės, sako Ch. Drostenas, nes jie gali parodyti, ar žmogus, kuris jau jaučia simptomus, iš tiesų serga COVID-19.

Jie naudingi ir tuo, kad gali nustatyti židinius tokiose aplinkose kaip mokyklos, net jei užtrunka kelias dienas panašiems atvejams atskleisti.

Rizikų kyla tuomet, kai vyriausybės ir verslovės pernelyg ima pasitikėti testų galimybėmis nustatyti, ar žmogus gali infekuoti kitus.

„Per daug paprasta būtų apsiriboti tokiais šūkiais, kurių kartais pasigirsta dėl politinių motyvų: „dabar galime atverti viską, nes turime šiuos greituosius testus“, – sakė Ch. Drostenas.