Pastarosiomis dienomis buvo sunku įsigyti namams skirtus greituosius testus, kuriuose naudojami nosies tamponėliai.

Didžiosios vaistų parduotuvės, tokios kaip „Dirk Rossmann GmbH“ ir „DM Drogerie Markt GmbH“, internete skelbė, kad atsargos laikinai pasibaigusios, o daugelis vaistinių pranešė apie precedento neturinčią rinkinių paklausą. Įprasta testavimo rinkinio kaina – 1,50 euro.

Rinkinių šlavimas primena praėjusius metus, kai Vokietijai įžengus į pirmąjį karantiną žmonės kaip paklaikę pirko tualetinį popierių, apsaugines veido kaukes ir makaronus.

Sparčiai augantis infekcijų skaičius – Vokietijoje antradienį užregistruota 66 884 nauji atvejai – daugelį užklupo netikėtai po to, kai santykinai nedideli skaičiai ir suaktyvėjusi skiepijimo kampanija paskatino optimizmą, kad pandemija iš esmės pasibaigė.

„Dar prieš kelias savaites šie testavimo rinkiniai dulkėjo lentynose, todėl daugelis gamintojų sumažino savo produkciją“, – sakė Gabriele Koehne, Berlyne įsikūrusios Vokietijos diagnostikos pramonės asociacijos atstovė spaudai.

„Tai elementarus pasiūlos ir paklausos klausimas“, o gamybos atsigavimas iki ankstesnio lygio gali užtrukti kelias savaites, pridūrė ji.

Priešingai nei kaimyninė Austrija, kovodama su ketvirtąja infekcijų banga Vokietija neįvedė nei karantino visos šalies mastu, nei privalomos vakcinacijos.

Tačiau vyriausybė pareikalavo griežtesnės visuomenės kontrolės, praleidžiant pro patikrą tik tuos, kurie pasveiko po ankstesnės koronaviruso infekcijos arba turi vakcinacijos įrodymą.

Regionuose, kuriuose viruso lygis ypač aukštas, kai kurios parduotuvės ir restoranai dėl saugumo reikalauja atlikti papildomus tyrimus.

Taip pat yra galimybė naudotis vyriausybės finansuojamais viešais testavimo centrais, nors daugelis jų buvo išmontuoti pastaraisiais mėnesiais, kai paspartėjo vakcinacija. Visgi Vokietijos vakcinacijos tempas atsilieka nuo tokių šalių kaip Portugalija ar Italija.

Nors testavimo rinkinių paklausa išaugo, vaistinės yra įsitikinusios, kad sugebės šią kliūtį įveikti.
„Tai pakankamai dažnas reiškinys, kai paklausa iš labai mažos per labai trumpą laiką pasidaro labai didelė, – teigia Stefanas Schmidtas iš Berlyno vaistininkų federacijos. – Kiekviena vaistinė pati turi spręsti tiekimo problemas, ir mes manome, kad pardavimų normavimas padės šį stygių sumažinti.“

Nuo trečiadienio Vokietijoje sugriežtintos naudojimosi visuomeniniu transportu taisyklės. Dabar į traukinius ir autobusus įleidžiami tik tie žmonės, kurie yra pasitikrinę, pasiskiepiję arba persirgę COVID-19 sukeliama liga ir gali pateikti atitinkamą sertifikatą.

Koncernas „Deutsche Bahn“ ketina organizuoti savo traukiniuose pasirinktinę kontrolę. Naujienų agentūros DPA duomenimis, visoje šalyje už tai bus atsakingi 4,2 tūkst. darbuotojų. Jeigu keleivis negalės pateikti QR kodo, tai jis turės išlipti artimiausioje stotyje ir sumokėti baudą, kurios dydį nustato kiekviena federalinė žemė. Pavyzdžiui, Šiaurės Reino-Vestfalijos premjeras Hendrikas Wüstas siūlo skirti 1 tūkst. eurų baudą.

Vokietijoje patvirtintų naujų užsikrėtimo koronavirusu atvejų skaičius per parą padidėjo 66 884 – tai aukščiausias rodiklis nuo pandemijos pradžios.

Ankstesnis antirekordas buvo užfiksuotas lapkričio 18-ąją, kai per parą COVID-19 buvo nustatytas 65 371 žmogui. Nuo pandemijos pradžios koronavirusu užsikrėtė 5 497 795 Vokietijos gyventojai.

Pastarąją parą nuo COVID-19 sukeliamos ligos padarinių šalyje mirė 335 pacientai. Bendras koronaviruso aukų skaičius Vokietijoje išaugo iki 99 768.

Pasveiko 4 712 900 žmonių.

Pastarosiomis savaitėmis Vokietijoje sergamumas sparčiai didėja. Lapkričio 18 d. VFR kanclerė Angela Merkel surengė susitikimą su federalinių žemių vadovais. Jame buvo numatytos naujos priemonės, kuriomis siekiama užkirsti kelią infekcijos plitimui.