Trečiadienio vakarą grįžęs iš savo darbo vizito Švedijoje E. Levitas pasidarė greitąjį testą dėl COVID-19. Testo rezultatas buvo teigiamas.

Tuomet prezidentui buvo atliktas patikimesnis PGR (polimerazės grandininės reakcijos) testas, kurio rezultatai taip pat buvo teigiami. Pasak atstovės, prezidentui pasireiškė lengvi ligos simptomai.

Prezidentūra nurodė, kad susiklosčius šioms aplinkybėms Rumunijos prezidentas Klausas Iohannisas atidėjo vizitą Latvijoje, planuotą spalio 15–16 dienomis. Taip pat buvo atšaukti kiti į E. Levito darbotvarkę įtraukti susitikimai. Latvijos vadovas darbą tęs nuotoliniu būdu.

Kaip BNS informavo J. Deičmanė, tarp asmenų, kurie buvo įvardyti kaip turėję kontaktą su prezidentu, yra prezidento kanceliarijos darbuotojai, lydėję E. Levitą darbo vizituose Danijoje ir Švedijoje spalio 12–13 dienomis, taip pat prezidentūros darbuotojai, dirbę kartu su E. Levitu spalio 11 dieną.

Kaip rodo šios savaitės Latvijos prezidento darbotvarkė, E. Levitas dirbo su savo patarėjais ir lankėsi Švedijoje, kur dalyvavo Malmės tarptautiniame Holokausto atminimo ir kovos su antisemitizmu forume. Šio vizito metu E. Levitas kartu su kitų šalių vadovais susitiko su Švedijos ministru pirmininku Stefanu Lofvenu.

E. Levitas taip pat buvo susitikę su Bosnijos ir Hercegovinos valstybei vadovaujančio trijų narių Prezidiumo atstovu kroatu Željko Komšičiumi, taip pat lankėsi Raoulio Wallenbergo žmogaus teisių ir humanitarinės teisės institute.

E. Levitas buvo vienas pirmųjų Latvijos pareigūnų, pasiskiepijusių nuo COVID19 metų pradžioje. Jis gavo dvi vakcinos „AstraZeneca“ dozes: pirmą – vasario viduryje, o antrą – balandžio pabaigoje.

Buvęs prezidentas Valdis Zatleras, kuris irgi buvo paskiepytas šių metų pradžioje, COVID-19 užsikrėtė rugsėjo pabaigoje.

Latvijos vyriausybė jau kurį laiką diskutuoja dėl būtinybės pradėti vakcinavimą trečiąja pastiprinančiąja vakcinos doze. Nuo spalio pradžios trečią vakcinos dozę gali gauti visi vyresni nei 65 metų senjorai.

Sveikatos apsaugos ministras Danielis Pavlutas anksčiau sakė, kad trečioji vakcinos nuo COVID-19 dozė yra rekomenduojama vyresniems nei 65 metų asmenims ir slaugos namų darbuotojams bei gyventojams. Visą vakcinacijos kursą užbaigę gyventojai pastiprinančiąją vakcinos dozę gali gauti praėjus pusmečiui po antrojo skiepo.

Latvijoje antrą dieną fiksuotas didžiausias COVID-19 atvejų paros prieaugis

Latvijoje per pastarąją parą atlikus 21 504 testus patvirtinti 2 236 nauji koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejai, taip pat mirė 21 anksčiau užsikrėtęs asmuo, ketvirtadienį pranešė Ligų prevencijos ir kontrolės centras.

Ketvirtadienį fiksuotas per parą užregistruotų naujų COVID-19 atvejų skaičius yra didžiausias nuo pandemijos pradžios. Rekordinis užsikrėtimo atvejų skaičius fiksuotas antrą dieną iš eilės – trečiadienį buvo skelbta apie 2 236 naujus užsikrėtimo atvejus ir 17 mirusių pacientų.

Tarp naujai užregistruotų užsikrėtusiųjų 1 928 yra nepasiskiepiję ar nebaigę vakcinavimo kurso.

Paros mirštamumo rodiklis ketvirtadienį Latvijoje buvo didžiausias nuo kovo 10 dienos, kai taip pat buvo skelbta apie 21 mirusį COVID-19 pacientą.

Pastarųjų dviejų savaičių sergamumo koronavirusine infekcija rodiklis paaugo iki 1 056,8 atvejo 100 tūkst. gyventojų. Šis rodiklis dabar yra didžiausias šalyje nuo pandemijos pradžios.

Latvijoje iki šiol patvirtinti iš viso 178 298 užsikrėtimo koronavirusu atvejai, 2 857 užsikrėtę žmonės mirė.

Naujausiais duomenimis, Latvijoje visiškai paskiepyti 48,4 proc. visų šalies gyventojų.