Tai reiškia, kad kad raudonosios COVID-19 pavojaus zonos apribojimai galios visoje Lenkijoje jau nuo šeštadienio.

Šis sprendimas priimtas Lenkijoje užregistravus 13 632 naujus COVID-19 atvejus per pastarąją parą.

Jau anksčiau pusė Lenkijos buvo paskelbta raudonąja zona, kur gyventojai privalo dėvėti veido kaukes visose viešosiose vietose.

„Rytoj visa Lenkija bus paskelbta raudonąja zona“, – spaudos konferencijoje teigė M. Morawieckis.

Jis taip pat pabrėžė, kad naujosios priemonės turėtų užtikrinti, kad „ekonomika veiktų greičiau nei pavasarį“, kai karantinas buvo kur kas griežtesnis.

Lenkijoje dviem savaitėms bus uždaryti restoranai ir barai, o žmonės galės būriuotis tik po penkis, penktadienį pranešė M. Morawieckis, kai buvo užfiksuotas dar vienas paros koronaviruso atvejų rekordas – daugiau nei 13 600 naujų užsikrėtusiųjų. Vyresni mokiniai pereis prie nuotolinio mokymosi.

„Mūsų veiksmai turi būti ryžtingesni, – sakė premjeras. – Mums labai didelį nerimą kelia (infekcijos) atvejų augimas.“

M. Morawieckis paragino vyresnius nei 70-ies metų amžiaus žmones likti namuose, tačiau tai viso labo rekomendacija, ne prievolė.

„Deja, tačiau situacija išlieka rimta ir dinamiška. Šiandien vėl padaugėjo infekuotųjų. Mirusiųjų skaičius taip pat didelis, todėl mūsų veiksmai turi būti labai ryžtingi“, – spaudos konferencijos metu pareiškė Lenkijos ministras pirmininkas.

M. Morawieckis pabrėžė, kad susirgimų augimo tempus būtina sulėtinti.

Lenkijos ministras pirmininkas įvardijo, kokie apribojimai bus įvesti visoje šalies teritorijoje nuo spalio 24 d. 4–8 klasių mokiniai mokysis nuotoliniu būdu. Nuo 8 iki 16 val. paaugliai galės išeiti iš namų tik prižiūrimi suaugusiųjų. Viešojo maitinimo įstaigos negalės priimti lankytojų, bet galės teikti maisto pristatymo į namus ar ruošimo išsinešti paslaugas.

M. Morawieckis taip pat nurodė, kad būriuotis bus galima tik po penkis asmenis, išskyrus kartu gyvenančius žmones ir susitikimus profesiniais tikslais.

Premjeras pranešė, jog bus pradėta taikyti programa „Pagyvenusių žmonių apsauga“ – vyriausybė paragino nedirbančius vyresnius nei 70-ies metų amžiaus piliečius likti namuose.

M. Morawieckio teigimu, įvedami apribojimai turi duoti rezultatų ir atsispindės statistikoje per 10–14 dienų. „Jeigu rezultatų nebus, teks imtis tolesnių veiksmų“, – sakė jis.

„Jei tęsis dabartinės tendencijos, kitą savaitę susirgusiųjų skaičius gali siekti 20-25 tūkst. kasdien“, – perspėjo Lenkijos sveikatos apsaugos ministras Adamas Niedzielski.

Tarptautinio valiutos fondo (TVF) prognozėmis, Lenkijos ekonomika šiemet susitrauks apie 3,6 proc. – tai yra vienas geriausių rodiklių ES.

Jau praeitą savaitę M. Morawieckis paragino „visus, kurie gali, dirbti nuotoliniu būdu“.

Nuo šeštadienio Lenkijoje bus uždaryti visi sporto klubai ir baseinai, parduotuvėse, viešajame transporte ir religinių apeigų metu bus griežtai ribojamas žmonių skaičius.

Kadangi Lenkijoje trūksta laisvų ligoninių lovų, Lenkijos nacionalinis stadionas Varšuvoje yra performuojamas į lauko ligoninę, o vyriausybė taip pat skubiai stato laikinas gydymo įstaigas kitose šalies vietose.

Lenkijoje trečią dieną iš eilės – rekordinis naujų COVID-19 atvejų skaičius

Lenkijoje trečią dieną iš eilės užfiksuotas rekordinis koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejų paros prieaugis, taip pat patvirtinta dar 153 anksčiau užsikrėtusių pacientų mirtis, penktadienį sveikatos tarnybų informaciją citavo Lenkijos visuomeninis radijas.

Per pastarąją parą šalyje nustatyti 13 632 nauji COVID-19 atvejai, nurodė Sveikatos apsaugos ministerija. Ankstesnę dieną jų buvo patvirtinta 12 107, o trečiadienį – 10 040.

Tarp naujausių epidemijos aukų 16 žmonių mirtis tiesiogiai siejama su COVID-19 komplikacijomis, o kiti 137 pacientai taip pat sirgo gretutinėmis ligomis, sakoma ministerijos „Twitter“ žinutėje.

Didžiausias koronavirusu užsikrėtusių pacientų paros mirštamumo rodiklis buvo nustatytas ketvirtadienį, kai buvo paskelbta apie 168 mirusius žmones.

Pasak pareigūnų, Lenkijoje nuo pandemijos pradžios patvirtinti iš viso 228 318 koronavirusinės infekcijos atvejų ir mirė 4 172 užsikrėtusieji.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, penktadienio ryte šalies ligoninėse buvo gydomi 10 788 COVID-19 pacientai, iš kurių 851 buvo reikalinga dirbtinė plaučių ventiliacija.

Iki šiol šalyje pasveiko 105 092 koronavirusine infekcija persirgę žmonės, iš jų 2 888 – per pastarąją parą, pridūrė ministerija.