25 metų Ahmaudas Arbery buvo nušautas vasario 23-iąją, kai saulėtą dieną bėgiojo gyvenamajame rajone Bransviko mieste. Praėjusią savaitę dėl jo nužudymo buvo areštuoti ir apkaltinti du baltieji vyrai.

„Oficialiai paprašiau JAV DOJ... atlikti tyrimą dėl šios bylos tvarkymo“, – sekmadienį socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Džordžijos generalinis prokuroras Chrisas Carras.

Jis nurodė, kad jo įstaiga yra „įsipareigojusi nuodugniai ir skaidriai patikrinti, kaip nuo pat pradžių buvo tvarkoma Ahmaudo Arbery byla“.

„Šeima, bendruomenė ir Džordžijos valstija nusipelnė atsakymų“, – pridūrė jis.

Apie šį atvejį visa šalis sužinojo praėjusią savaitę pasirodžius telefonu nufilmuotam 28 sekundžių trukmės vaizdo įrašui, kuriame užfiksuotas nusikaltimas.

Įraše matyti, kaip gatve bėgantis A. Arbery priartėja prie dešinėje kelio juostoje sustojusio furgono, kurio vairuotojo durys buvo atidarytos. Už automobilio stovi žmogus.

A. Arbery pabandžius apibėgti automobilį priešais jį atsiranda antras šautuvu ginkluotas vyras. Tarp jų prasideda kivirčas, bėgikas ir vyras susiremia ir į juodaodį yra šaunama du kartus. Po kelių sekundžių nuaidi dar vienas šūvis.

Policija nustatė, kad tie du baltieji vyrai yra 34 metų Travisas McMichaelas ir 64 metų jo tėvas Gregory McMichaelas, abu gyvenantys Bransvike. Ketvirtadienį jie buvo areštuoti ir apkaltinti nužudymu bei užpuolimu sunkinančiomis aplinkybėmis.

Kaip sakoma policijos vasario mėnesio ataskaitoje, G. McMichaelas pareigūnams sakė manęs, kad A. Arbery yra įtariamas dėl virtinės apiplėšimų tame rajone. Jis nurodė, kad stovėdamas kieme savo gatvėje pamatė juodaodį.

G. McMichaelas pasakojo, kad įėjęs į namus pasiėmė savo pistoletą „.357 Magnum“, sūnus pagriebė kitą šautuvą ir jie išskubėjo ieškoti A. Arbery. Kai pagaliau jį surado, T. McMichaelas iššoko iš furgono su šautuvu, o A. Arbery jį „atakavo“, cituojant tėvą rašoma policijos ataskaitoje.

Tėvas taip pat sakė matęs, kaip sūnus dukart iššovė į A. Arbery, ir šis parkrito ant žemės.

Nužudymo vaizdo įrašas sukrėtė visas Jungtines Valstijas, virtinė garsenybių, tarp jų krepšinio žvaigždė LeBronas Jamesas ir aktorė Zoe Kravitz, ragino imtis veiksmų.

„Linčo teismas“

Kai kurie žmonės šią žmogžudystę lygino su kito neginkluoto juodaodžio Trayvono Martino nužudymu. Šį jauną vyrą 2012 metais Floridoje nušovė rajono tvarkos sergėtojas.

Atlantos merė Keisha Lance Bottoms A. Arbery nužudymą pavadino linču.

„Veria širdį, kad dabar 2020-ieji, o tai buvo afroamerikiečio nulinčiavimas“, – sakė K. L. Bottoms televizijos CNN sekmadienio laidai „State of the Union“.

Laikraščio „The Atlanta Journal-Constitution“ sekmadienio numeryje išspausdintoje reklamoje reperis Jay-Z ir dainininkė Alicia Keys kreipėsi į Džordžijos gubernatorių ir generalinį prokurorą ragindami „užtikrinti teisingą teismą, nes tik tai gali nulemti deramą abiejų McMichaelų nuteisimą“.

„Jei imsitės šių būtinų veiksmų, pasiųsite žinią žmonėms, kurie nori nutempti Džordžiją atgal į laikus, kai afroamerikiečiai buvo žudomi vien dėl balsavimo: neapykanta ir baimė pralaimės“, – sakė jie.

Penktadienį Džordžijos tyrimų biuro direktorius Vicas Reynoldsas spaudos konferencijoje sakė, kad „yra daugiau nei pakankamai galimo pagrindo“ McMichaelams nužudymu apkaltinti, bet nepaaiškino, kodėl prireikė 74 dienų įtariamiesiems sulaikyti.

Jis pridūrė, kad tyrimas tęsiasi ir kad gali būti areštuota daugiau asmenų.