„Tai reiškia tik viena: virš Chodorkovskio ir toliau kabos Damoklo kardas – draudimas išvykti iš šalies, jeigu jis čia grįš“, - ketvirtadienį sakė prezidento žmogaus teisių tarybos pirmininkas Michailas Fedotovas.

Aukščiausiasis Teismas anksčiau ketvirtadienį atsisakė panaikinti 7 mlrd. rublių nesumokėtų mokesčių išieškojimą iš M.Chodorkovskio, kuriam prezidentas Vladimiras Putinas praėjusių metų pabaigoje suteikė malonę.

Teismas nusprendė, kad nėra pagrindo panaikinti žemesnių instancijų sprendimą dėl to civilinio ieškinio.

Anksčiau Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT), išnagrinėjęs atsakovų advokatų skundą dėl pirmojo nuosprendžio, nusprendė, kad mokesčių inspekcijos civilinį ieškinį M.Chodorkovskiui teismas patenkino savavališkai, nes „tuo metu galioję įstatymai ir teismo praktika neleido priskirti civilinės atsakomybės už nesumokėtus mokesčius kompanijos vadovams“.

M.Chodorkovskis, kuris po malonės suteikimo išvyko į Vokietiją, baiminasi grįžti į Rusiją ir sako, kad dėl skolos jo paskui gali neišleisti iš šalies.

Į laisvę paleidžiamas M. Chodorkovskio verslo partnerisRusijos Aukščiausiasis Teismas ketvirtadienį nurodė nedelsiant paleisti kalinamą buvusio naftos magnato M. Chodorkovskio verslo partnerį Platoną Lebedevą, kurio bausmės laikas turėjo baigtis gegužę.

Tačiau teismas paliko galioti valstybės 17 mlrd. rublių (400 mln. eurų) mokestinę pretenziją M.Chodorkovskiui, kuris praėjusį mėnesį buvo paleistas į laisvę prezidentui Vladimirui Putinui nusprendus suteikti malonę.

Buvęs naftos kompanijos JUKOS vadovas, kuris paleistas į laisvę iškart išvyko iš Rusijos, sakė, kad negalės grįžti, kol jo atžvilgiu nėra panaikinta nutartis dėl nesumokėtų mokesčių išieškojimo.

Šie naujausi pranešimai pasirodė Kremliui rengiantis kitą mėnesį įvyksiančiai Sočio žiemos olimpiadai.

Teismas „pakeitė (žemesnės instancijos) teismo sprendimą, atleisdamas juos nuo kriminalinės bausmės“, sakė teismo atstovas Pavelas Odincovas, kuris pridūrė: „Lebedevas turi būti paleistas. Likusi (nuosprendžio) dalis paliekama galioti“.

„Pagrindinis dalykas šiandien yra Platono Lebedevo paleidimas“, - sakoma M.Chodorkovskio advokatų komandos pareiškime.

„Tačiau yra ir blogų naujienų. Aukščiausiojo Teismo prezidiumas nepanaikino absurdiškų pretenzijų dėl 17,5 mlrd. rublių (550 mln. dolerių), - sakoma pareiškime. - Šios pretenzijos egzistavimas atima iš Michailo Borisovičiaus galimybę grįžti į Rusiją“.

„Kol ta nutartis dėl nesumokėtų mokesčių išieškojimo galioja, prieš jį bet kuriuo metu gali nusileisti „geležinė uždanga“. Ir jis negali leisti sau prabangos prarasti judėjimo laisvę, dėl savo sveikatos, šeimos situacijos ir strateginių gyvenimo planų“, - nurodo advokatai.

„Tai reiškia tik viena: virš Chodorkovskio ir toliau kabos Damoklo kardas – draudimas išvykti iš šalies, jeigu jis čia grįš“, - savo ruožtu nurodė prezidento žmogaus teisių tarybos pirmininkas Michailas Fedotovas.

Anksčiau Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT), išnagrinėjęs atsakovų advokatų skundą dėl pirmojo nuosprendžio, nusprendė, kad mokesčių inspekcijos civilinį ieškinį M.Chodorkovskiui teismas patenkino savavališkai, nes „tuo metu galioję įstatymai ir teismo praktika neleido priskirti civilinės atsakomybės už nesumokėtus mokesčius kompanijos vadovams“.

Priblokšdamas Rusiją V.Putinas praėjusį mėnesį suteikė malonę M.Chodorkovskiui humanitariniais sumetimais. Išėjęs į laisvę buvęs magnatas buvo nedelsiant išskraidintas iš Rusijos.

M.Chodorkovskio verslo partneris P.Lebedevas, kuris buvo areštuotas 2003 metų liepą ir nuteistas dviejose itin prieštaringai vertinamose bylose dėl sukčiavimo, vengimo mokėti mokesčius ir pinigų plovimo, bausmę atliko Archangelsko regione Rusijos šiaurėje.

Stebėtojai netikėtą V.Putino kritiko M.Chodorkovskio paleidimą susiejo su Kremliaus bandymais gerinti Rusijos tarptautinį įvaizdį prieš žiemos olimpiadą, kuri Sočyje prasidės vasario 7 dieną.