Per virtualų ES institucijų vadovų ir aukščiausių Kinijos pareigūnų susitikimą bus rengiamasi būsimam fiziniam aukščiausiojo lygio susitikimui.

27 ES valstybių lyderių ir Kinijos prezidento Xi Jinpingo susitikimas turėjo vykti Leipcige, bet trečiadienį buvo atšauktas dėl koronaviruso pandemijos.

„Dirbame su Kinijos pareigūnais norėdami susitarti dėl dvišalio Europos institucijų vadovų ir Kinijos lyderių susitikimo datos“, – žurnalistams sakė ES atstovė užsienio reikalų klausimais Virginie Battu-Henriksson.

Ši internetinė konferencija turėtų įvykti kažkada iki šio mėnesio pabaigos, po ES viršūnių susitikimo birželio 19 dieną, du šaltiniai iš Bendrijos sakė naujienų agentūrai AFP.

Koronaviruso pandemija, prasidėjusi Kinijoje ir pražudžiusi daugiau nei 380 000 žmonių visame pasaulyje, sukėlė „visišką sumaištį“ rengiantis viršūnių susitikimams, vienas pareigūnas sakė AFP.

Virusas ir dėl jo paskelbti kelionių apribojimai į sumaištį įstūmė kruopštų diplomatinį procesą, paprastai vykstantį prieš tokius didelius susitikimus, koks planuotas Leipcige.

Vokietijos kanclerei Angelai Merkel, Europos Vadovų Tarybos pirmininkui Charles'ui Micheliui ir Europos Komisijos vadovei Ursulai von der Leyen teko atšaukti parengiamuosius vizitus į Kiniją.

ES ir Kinijos santykiai yra gana įtempti, nes Pekinas ir Briuselis ginčijasi prekybos, žmogaus teisių ir Honkongo, kur Kinija siekia sugriežtinti savo valdžią, klausimais.