66 metų Nguyenas Xuanas Phucas pastaruosius penkerius metus ėjo ministro pirmininko pareigas. Šiuo laikotarpiu šalies ekonomika klestėjo, o jo vyriausybės pastangos suvaldyti COVID-19 protrūkį sulaukė pagyrų ir namuose, ir užsienyje.

Pirmadienį po slapto balsavimo Nguyenas Xuanas Phucas surinko didžiausią balsų skaičių beveik 500 narių turinčioje paklusnioje nacionalinėje asamblėjoje.

„Tai yra pelnytas įvertinimas“, – teigė Vietnamo politikos ekspertas Nguyenas Khacas Giangas (Nguenas Khakas Ziangas) iš Naujosios Zelandijos Velingtono Viktorijos universiteto.

Autoritariniam Vietnamui vadovauja Komunistų partija, o oficialūs šalies vadovai yra partijos generalinis sekretorius, prezidentas ir ministras pirmininkas. Svarbiausius sprendimus priima 18 narių Politinis biuras.

Vietname tęsiasi du kartus per dešimtmetį įvykstantis valdžios perdavimas. 76 metų Nguyenas Phu Trongas sausį buvo perrinktas partijos generaliniu sekretoriumi – tai vienas iš trijų svarbiausių postų šalyje.

Nguyenas Xuanas Phucas buvo vienintelis kandidatas į prezidentus, pasitraukus Nguyenui Phu Trongui, kuris prezidento pareigas ėjo nuo 2018 metų, po ankstesnio valstybės vadovo staigios mirties.

Nacionalinis Susirinkimas anksčiau nurodė, kad tai yra „pirmas kartas, kai ministras pirmininkas buvo iškeltas kandidatu į prezidento postą“.

Prisaikdintas Nguyenas Xuanas Phucas kreipėsi į tautą teigdamas, kad jaučiasi labai „laimingas ir pagerbtas“ dėl galimybės eiti šias pareigas. Pagal galias naujasis prezidentas bus laikomas antruoju asmeniu šalyje po Nguyeno Phu Trongo.

Paprastai Politinio biuro vadovai išeina į pensiją sulaukę 65 metų, tačiau Nguyenui Phu Trongui ir Nguyenui Xuanui Phucui taisyklės dėl amžiaus netaikomos.

Nors prezidento pareigos iš esmės tėra simbolinės, „Nguyenas Xuanas Phucas dabar bus antras pagal svarbą partijos narys, o tai reiškia, kad jis turės pagrindą pretenduoti į generalinio sekretoriaus postą, jei Nguyenas Phu Trongas bus priverstas atsistatydinti anksčiau nei tikėtasi“, naujienų agentūrai AFP aiškino Nguyenas Khacas Giangas.

Pastaraisiais metais buvo daug kalbų apie partijos generalinio sekretoriaus sveikatą, kai 2019 metais jis buvo mėnesiui dingęs iš viešumos.

Pasak Nguyeno Khaco Giango, Nguyeno Xuano Phuco patirtis „sėkmingai valdant Vietnamo santykius su JAV neramiu metu, dirbant Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracijai“, padės jam tvarkyti užsienio reikalų klausimus.

Pirmadienį Nguyenas Xuanas Phucas taip pat paskirs naują ministrą pirmininką.

Pasak šaltinių, į šį postą bus paskirtas 62 metų buvęs visuomenės saugumo viceministras Phamas Minhis Chinhis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)