Šiame Vakarų Prancūzijos uoste gyvena apie 400 rusų eilinių, laukiančių, kol bus užbaigtos naujo, prieštaringai vertinamo laivo „Vladivostok“ statybos, rašo „BBC News“.

Dieną jūreiviai dalyvauja mokymuose, kurie vyksta krante įsikūrusioje „Vladivostok“ statytojų – „STX France“ – būstinėje.

Pagaliau šią savaitę jiems buvo leista pirmą kartą apsilankyti laive.

Pavakary jie grįžta į Rusijos karinio jūrų laivyno laivą, kuriame nakvoja.

Laivagalyje plevėsuoja Rusijos karinio jūsų laivyno vėliava – mėlynas Šv. Andriejaus kryžius baltame fone.

Tuomet prasideda pusvalandžio trukmės pratybos: vadai šaukia nurodymus, kol jūreivių eilės žygiuoja palei krantinę. Po to jie vaikštinėja aplinkui ir žaidžia futbolą.

Stūksantis milžinas

Už tvoros būriuojasi vietos gyventojai, atėję pažiopsoti. Atmosfera pakankamai draugiška: vienas karininkas prieina artyn ir vienam vaikui, atėjusiam su savo tėvais, padovanoja Rusijos karinio jūrų laivyno ženklelį.

Tačiau kitokių kontaktų čia nėra. Čia niekas nekalba rusiškai, o rusams griežtai liepta būti užsičiaupusiems.

Už kelių šimtų metrų prisišvartavęs „Vladivostok“, kurio milžiniškas pilko plieno siluetas stūkso virš miesto.

Darbininkai dar taiso paskutines smulkmenas, bet iš esmės „Mistral“ klasės sraigtasparnių nešėjas jau yra užbaigtas ir parengtas pristatymui.

Kitoje laivų statyklos pusėje, neprieinamoje visuomenei, prasidėjo antrojo laivo – „Sevastopol“ – statybos.

Kaip ir „Vladivostok“ atveju, užpakalinė „Sevastopol“ dalis buvo pagaminta Rusijoje. Tuomet barža ją atgabeno į Prancūzijos karinių laivų statyklą Sen Nazere, kur ji bus sujungta su svarbiausia – priekine – dalimi.

Politinė įtampa

Prancūzijos vyriausybė šiuo metu yra patekusi į keblią padėtį ir svarsto, ar pristatyti šiuos laivus Rusijai.

Viena vertus, šie karo lavai gali smarkiai padidinti Vladimiro Putino karinio jūsų laivyno galią. Tačiau per dabartinę Rytų ir Vakarų krizę dėl Ukrainos, šito niekas nenori.

Kita vertus, Prancūzija ir Rusija yra pasirašiusios kontraktą. Be to, ant kortos Sen Nazere liktų padėta šimtai darbo vietų.

Mažai tikėtina, kad Prancūzijos prezidentas Francois Hollande`as sustabdytų pirmojo laivo – „Vladivostok“ – pristatymą. Pinigai už jį jau sumokėti ir dabar rusai atvyko pasiimti užsakymo.

Antrojo laivo, simbolišku pavadinimu „Sevastopol“, likimas kelia daugiau abejonių. Prezidentas F. Hollande`as dėl pastarojo laivo dvejos kiek įmanoma ilgiau.

Sevastopolyje ilgą laiką buvo įsikūrusi Rusijos Juodosios jūros laivyno bazė Kryme. Tai „didvyrių“ miestas, siejamas su Sovietų sąjungos pasiaukojimu per Antrąjį pasaulinį karą. Tačiau V. Putino sprendimas kovo mėnesį aneksuoti visą Krymo pusiasalį sulaukė tarptautinio pasmerkimo.

Pritaikytas Rusijai

Dvi problemos komplikuoja alternatyvų pasiūlymą parduoti šiuos laivus NATO ar kitai draugiškai valstybei.

Pirma, pusė abiejų laivų buvo pastatyta Rusijoje, taigi jai jau priklauso dalis šių laivų.

Antra, laivai yra pritaikyti Arkties uostams ir turi ledų laužimo sutvirtinimus. Už Rusijos ribų paklausos tokiems laivams nėra.

Tarp vietos smalsuolių, stebinčių rusų jūreivius, tvyro dvejopi jausmai.

„Jie juk nenaudos šio laivo karui prieš Prancūziją, taigi kur problemos?“ - sakė viena moteris.

Tuo tarpu į pensiją išėjęs laivų statytojas Jeanas-Paulis Regent teigė: „Tai siaubingai sudėtingas sprendimas. Mums reikia darbo ir investicijų. Laivų statymas yra tai, ką čia darome“.

„Tačiau V. Putino Rusijai? Šio laivo paskirtis verčia nerimauti. Mes visi turime dvejopą nuomonę šiuo klausimu“.