Skandalas kilo balandžio mėnesį, kai viename žiniasklaidos pranešime garsiosios Vienos valstybės operos akademija buvo kaltinama dėl rimtos fizinės ir psichinės žalos studentams, taip pat lytinės prievartos.

Savaitraštis „Falter“ paskelbė detalų tyrimą, atskleidusį „XIX amžiaus metodus“. Teigiama, kad jaunieji šokėjai būdavo mušami, draskomi iki kraujo, tampomi už plaukų ir žeminami dėl fizinių duomenų, o kai kurie jų susirgo anoreksija.

1771 metais įkurta akademija yra tarp prestižiškiausių Europoje; į ją stoja vaikų iš viso pasaulio.

Reaguodama į antradienį paskelbtas išvadas Vienos valstybės opera paskelbė, jog jau sumažino mokinių pasirodymų skaičių ir detaliai išstudijuos ataskaitą, kad galėtų pateikti išsamesnį atsakymą.

Vyriausybės remiama speciali komisija patvirtino, kad mokiniams nebūdavo teikiama pakankama medicinos priežiūra, ir nustatė, kad bendra vaikų gerovė buvo „ignoruojama“.

Komisijos pirmininkė Susanne Reindl-Krauskopf sakė, jog mokiniams būdavo patariama pradėti rūkyti, kad jie nepriaugtų svorio; į juos būdavo kreipiamasi vardais ir drabužių dydžio numeriais.

„Aišku, kad vaikai ir paaugliai nepakankamai apsaugoti nuo diskriminacijos, nepriežiūros ir neigiamų padarinių sveikatai“, – sakoma ataskaitoje.

Dokumente taip pat perspėjama, kad nepakankamai kontroliuojamas mokinių treniruočių krūvis, „sukeliant pavojų jų gerovei“.

Trijų narių komisija surengė 16 posėdžių ir apklausė 24 žmones.

S. Reindl-Krauskopf sakė, kad Vienos valstybės operos direktorius Dominique'as Meyeris ne iki galo vykdė savo, kaip prižiūrėtojo, pareigas.

Dešimtmetį Vienos operai vadovaujantis prancūzas D. Meyeris, ateinančiais metais tapsianti Italijos operos „La Scala“ direktoriumi, kilus skandalui ragino atlikti „nuodugnų tyrimą“.

Kai buvo pareikšta įtarimų, baleto akademija įvedė mokiniams kursą apie mitybą ir kūno įvaizdį, pasamdė psichologų teikti jiems pagalbą.

Tačiau komisija pareiškė, kad šių priemonių nepakanka.

Vienos akademijos auklėtiniai šoka garsiausiose pasaulio trupėse, įskaitant Londono karališkąjį baletą, Sankt Peterburgo Marijos teatrą ir Niujorko Amerikos baleto teatrą.