Serbija niekada neprisijungs prie antirusiškos isterijos, per kurią vagiamas Rusijos piliečių ir Rusijos Federacijos turtas, kaip ir neuždrausime Rusijos žiniasklaidos“, – pasakė Serbijos vidaus reikalų ministras Aleksandras Vulinas.

Ši Balkanų šalis yra ištikima Rusijos sąjungininkė, nors ir pasmerkė Maskvos invaziją į Ukrainą.

Serbija siekia narystės Europos Sąjungoje, tačiau yra vienintelė Europos valstybė, atsisakanti prisijungti prie tarptautinių sankcijų Kremliui.

Neseniai Serbija sulaukė daug kritikos dėl to, kad neuždarė savo oro erdvės Rusijos lėktuvams. Tai suteikė rusams galimybę aplankyti Europos šalis.

Tačiau kritikos lavinos sulaukusi „Air Serbia“ praėjusią savaitę
pranešė atšaukianti visus skrydžius iš Maskvos į Belgradą. Keleiviai, įsigiję bilietus, pradėjo gauti žinutes apie skrydžių atšaukimus.

Anksčiau Serbijos oro vežėjas dvigubai buvo padidinęs tiesioginių skrydžių iš Maskvos į Belgradą skaičių – iki 15 per savaitę.

Serbija nėra Europos Sąjungos (ES) narė ir atsisakė taikyti sankcijas Rusijai, o jos lėktuvai gali laisvai kirsti ES oro erdvę. Dėl to Balkanų šalis rusams tapo vieninteliu atviru Europos oro koridoriumi.

Pasipiktinimo banga dėl šių oro skrydžių nešamo pelno privertė Serbijos prezidentą paskelbti, kad „Air Serbia“ Vakarų sankcijų Rusijai ir Europos bendruomenės spaudimo fone sumažins skrydžių į Rusiją skaičių ir grąžins juos į ankstesnį lygį. Tačiau šis žingsnis taip pat sulaukė kritikos dėl to, kad oro linijos praturtėjo, nepaisant milijonų Ukrainos piliečių kančių.

Kovo 16 d. Serbijos vežėjo svetainėje jau buvo neįmanoma nusipirkti bilieto į Maskvos reisus.

Serbijos prezidentas Aleksandras Vučičius paskelbė, kad jo šalis išliks neutrali ir išsaugos ryšius su Maskva, nepaisant spaudimo šiai valstybei, siekiančiai narystės ES, prisidėti prie sankcijų Rusijai įvedimo.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją